Κυριακή 13 Μαΐου 2012

KABA DRINK AND PLEASURE




κειμενο ιωαννα υποδηματοπουλου


Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΣΟΥ!

10 χρόνια λειτουργίας 85 τ.μ ισογειο, 55 τ.μ υπόγειο 90%-10% ελληνικές/ ξένες ετικέτες, σύνολο ετικετών 500.

  Αν προσπαθήσεις να με πείσεις, πως όσοι δεν δουλεύουν για το κρασί, είναι σαν τα μοντέλα, όταν μεταπηδούν στην υποκριτική- δηλαδή άσχετα- τότε, θα με βρεις επιφυλακτική. Δεν πιστεύω, ότι έχει να κάνει και πολύ πλέον, ένα πτυχίο στον τοίχο, από την πραγματική όρεξη τους για μάθηση. Μπορεί να μην έχουν γνώσεις για την ωρίμανση, θερμοκρασίες, χρώμα, κρυογονική, αλλά είναι γνώσεις που αποκτούνται.

 Ένας οινόφιλος πρόσφατα μου είπε ότι « όσοι ασχολούνται με το κρασί με πάθος, και ας μην έχουν τις γνώσεις, αλλά λένε αυτό το απλό, « μου αρέσει», «δεν μου αρέσει», έχουν ένα κεφάλι άδειο από όρους και δήθεν τύπους, αλλά μια αλήθεια, έτοιμη να στην πουν απλά, και να μάθουν χωρίς κόμπλεξ» και το κράτησα.

 Το έκανα, γιατί ταιριάζει γάντι, σε ένα άνθρωπο, που για 33 χρόνια ήταν τεχνικός διευθυντής στην BMW, ασχολούνταν με ταχύτητα, γκάζι, μηχανές, και μια μέρα τέλη του 2002, του τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε να ανοίξει την πόρτα μιας «μπέμπας» και να πατήσει γκάζι στην δημιουργία μιας κάβας, με καλό επιλεγμένο κρασί και καθόλου φρένο στις γνώσεις για αυτό. Αν αναρωτιέστε, πως από το αυτοκίνητο πήγε στο κρασί, όταν τον ρώτησα, η απάντηση του ήταν μάθημα ζωής:

« έπρεπε να βρω μια δουλειά και αναζήτησα τι θα μπορούσα να κάνω εξίσου καλά με πριν. Αγαπούσα το κρασί, δοκίμαζα διαλεχτά κρασιά, αλλά ως προς το εμπορικό κομμάτι δεν είχα ιδέα. Μάλλον αυτή η ενασχόληση, είχε γίνει κρυφό μεράκι, και όταν βρήκε την σωστή ώρα, εκδηλώθηκε και με καθήλωσε.»

Ο Αθανάσιος Κουλούρης, ιδιοκτήτης τα τελευταία 11 χρόνια της κάβας DRINK AND PLEASURE, με την φράση αυτή, δίνει κουράγιο σε όσους ξεκινούν τώρα κάτι, σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με  ένα τομέα που δεν ξέρουν , και σε όλους, για να μην το βάλουμε κάτω.

 Ο τίτλος της κάβας, είναι αυτός που πρέπει να έχει η ζωή μας. Το καταλαβαίνεις όταν μπαίνεις στο κατάστημα, γιατί σε κερδίζουν τα μικρά αντικείμενα, που μπορείς να διαλέξεις  για να κάνεις δώρο.  Θα δυσκολευτείς να επιλέξεις, γιατί όλα έχουν γούστο και φινέτσα και θα αναγκαστείς να ξανά πας, για να τα πάρεις όλα.  Με αυτόν τον τρόπο αντιπροσωπεύει το Pleasure της ζωής μας.  Και όπως με είχαν συνεπάρει όλα αυτά, έφτασα και στο άλλο κομμάτι… το drink.

  Το «δεν έχω γνώσεις», δεν ήταν εμπόδιο, ούτε δικαιολογία για να μην κάνει κάτι επιτυχημένο. Βρέθηκε ξανά στα θρανία, με βιβλία και γνώσεις που μιλούσαν,  με ορολογίες άγνωστες και όμως δεν το έβαλε κάτω. Από τότε έως τώρα ακόμα, βρέθηκε και βρίσκετε με οινοπαραγωγούς, οινολόγους, μέσα στα κτήματα και τα χωράφια.  Ένα ισχυρό πλέον όπλο του, είναι ο ουρανίσκος του, που ως τώρα οι γευστικές δοκιμές που δέχεται, του υποδεικνύουν άξιας λόγου κρασιά. Μέσα από την αντοχή  του στον χρόνο, και τις οινικές επιλογές του, κατάφερε να είναι η πρώτη επιλογή για την περιοχή.

 Οι πληροφορίες, που έχει συλλέξει τόσο καιρό, και η πείρα 10 χρόνων, θα σε κάνουν να τον εμπιστευτείς, και ανάλογα τον λόγο που θέλεις ένα κρασί, τα οικονομικά σου δεδομένα, και τις προτιμήσεις σου, θα σου δώσει επιλογές που ίσως, αλλιώς δεν θα δοκίμαζες, και όλα αυτά, μέσα από έναν διάλογο. Αν όμως είσαι από την άλλη πλευρά, και θέλεις να μπεις στην κάβα αυτή, υπάρχει μια διαδικασία και κάποια κριτήρια που πρέπει να έχεις. Καταρχάς η σχέση τιμή / προϊόν να είναι καλή. Αν κάτι είναι υπερτιμημένο δεν θα το βάλει στο μαγαζί, ακόμα και αν είναι εμπορικό. Αυτός που το παράγει το κρασί, να έχει μεράκι, γνώσεις σε αυτό που κάνει, επιμονή και υπομονή, μα πάνω από όλα το γνώθι σε αυτόν. Μέσα στην κάβα του σας περιμένουν πολλές ετικέτες από αλκοόλ , στα οποία έχει βασικές γνώσεις, αλλά δεν είναι η μεγάλη του αγάπη. Ρούμι, κονιάκ, μπύρες, σαμπάνιες, αφρώδη, αποστάγματα, και ούζα, συμπληρώνουν την συλλογή των επιλογών σας. Οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν την Γαλλία κυρίως, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία με επιλεγμένες ετικέτες. Με όσα έχει διαλέξει να μας προσφέρει, έχει καταφέρει να έχει πελάτες από 18 χρονών, που να ξέρουν κάποια βασικά πράγματα για το κρασί και αυτός να τους δίνει μια επιπλέον βάση με τις γνώσεις του έως 80 χρονών με σταθερές προτιμήσεις.

  Οι συνθήκες συντήρησης είναι αυστηρές, γιατί οι επιλεγμένες χρονιές  σε κόκκινα και λευκά παλιωμένα, είναι σε σταθερές θερμοκρασίες . ο χώρος των ραφιών στην χειρότερη περίπτωση έχει περίπου 17 C°, έχει 10-16 °C συνήθως, στο υπόγειο η διαφορά τους με το ισόγειο είναι στους -7 °C σταθερά, χωρίς φωτισμό, τα κόκκινα παλιωμένα είναι σε πλάγια θέση σε ξύλινη κατασκευή.

 Ότι υπάρχει μέσα στο μαγαζί, είναι επιλογές του, που τις χαίρετε, και αν τον ρωτήσετε και εσείς τι θα ήθελε να έχει ακόμα, θα σας πει πως κάποιες σπάνιες φιάλες, αλλά και αυτές που έχω μου αρκούν.  Με προσωπική επιλογή του, σε στιγμές ηρεμίας του, το ελληνικό του Μπουτάρη και του Χατζημιχάλη για nouvaux   και ένα ελληνικό ξινόμαυρο του Καρανάτσιου, ένα αγιωργίτικο του Ρεπάνη ή μια Γουμένισσα, μας λέει πως η ζωή έχει το άρωμα του κρασιού, και την απόλαυση  του ωραίου.

 Εσείς; Θα πάτε να το διαπιστώσετε από κοντά το μότο drink and pleasure;

Drink and PleasureΑθανάσιος Κουλούρης
Κάβα Οίνων και Ποτών - Δωροσυνθέσεις
Γρηγ. Λαμπράκη 180
Άνω Τούμπα - Θεσσαλονίκη 54352
2310-943640 6974-774703
2310-931896

info@drink-pleasure.gr
www.drink-pleasure.gr












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις