Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

SILVA DASKALAKI EMILIA 2007


κείμενο-φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου

Silva Daskalaki wines
Emilia 2007 Λιαστός
Λιάτικο
ΠΟΠ Δαφνές 13%vol 500ml

  Λένε πως ότι κάνεις την πρώτη μέρα του χρόνου, θα συνεχίζεις να το κάνεις όλο τον χρόνο, και έτσι αποφάσισα να πίνω καλά κρασιά. Αν είναι δε και ελληνικά ακόμα καλύτερα. Φαίνεται να έπιασε η ευχή μου και ο συνδυασμός αυτός ήρθε στο ποτήρι μου από έναν Έλληνα παραγωγό. Η προσωπική μου πρωτοχρονιά αρχίζει στην γιορτή μου 7/1 όπου δικαιούμαι να έχω τα καλύτερα.  Φέτος λοιπόν, αυτή η γιορτή είχε μια γλυκιά γεύση, καθώς άνοιξα έναν οίνο φυσικώς γλυκύς- και θα σου εξηγήσω τι σημαίνει αυτό μετά- και σήκωσα το ποτήρι μου πρώτα για τον παραγωγό που το δημιουργεί και τον οινολόγο του Βασίλη Λαδερό και μετά για εμένα που το βρήκα στην αγορά μας.
  Μιλάω για το οινοποιείο  Silva Δασκαλάκη που βρίσκεται στη Σίβα, ένα μικρό χωριό του Δήμου Ηρακλείου στο 17χλμ της Εθνικής Οδού Ηρακλείου- Μοιρών.  Η περιοχή ανήκει στη ζώνη Ο.Π.Α.Π. Δαφνών και 70 ιδιόκτητα στρέμματα καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε εδάφη ασβεστοαργυλώδη. Όποιος από εσάς θελήσει να φτάσει στον τόπο παραγωγής του θα χαρώ να μου πει την άποψή του .
  Σήμερα θα δοκιμάσουμε τον οίνο από την ποικιλία Λιάτικο όπου τα κύρια χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι η πρώιμη ωρίμανση και το πολύ ασθενές ερυθρό χρώμα. Η ποικιλία είναι από τις παλαιότερες της Μεσογείου. Στο Λιάτικο βασιζόταν η παραγωγή του φημισμένου βυζαντινού γλυκού κρασιού Μαλβαζία. Αυτή η κρητική ποικιλία καλλιεργείται ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου και Λασιθίου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Δαφνές και ΠΟΠ Σητεία. Θα την βρείτε και στις Κυκλάδες και στην Ζάκυνθο, και με τα ονόματα Μαυρολιάτης και Λιάτης.  Είναι ζωηρή και παραγωγική ποικιλία που διαμορφώνεται σε κυπελλοειδή σχήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαμηλά γραμμικά. Είναι μετρίως ανθεκτική στον περονόσπορο και στο ωίδιο και εξαιρετικά ευαίσθητη στον μολυσματικό εκφυλισμό. Από την ποικιλία αυτή παράγονται τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά. Τα γλυκά κρασιά από Λιάτικο φτιάχνονται από λιαστά σταφύλια, δηλαδή με φυσικό τρόπο και όχι με προσθήκη αλκοόλ. Αυτό σημαίνει φυσικώς γλυκύς.

  Το ποτήρι το διάλεξα με το σκεπτικό ότι είναι ένα παλαιωμένο κρασί που θέλει τον όγκο του και τον χώρο του. Διάλεξα ένα ποτήρι για brandy και το γέμισα μέχρι την μέση. Δεν βιάστηκα… του έδωσα τον χρόνο του. Μετά από ένα μισάωρο το ξανά συνάντησα και μου είπε την ιστορία της ζωής του. Το λιάσιμο διαρκεί 6-8 μέρες και παραμένει 24 μήνες σε αμερικανικά και γαλλικά βαρέλια. Τα κρασιά από Λιάτικο έχουν σχετικά χαμηλή ένταση χρώματος. Η όψη του μπορεί να χαρακτηριστεί σκουρόχρωμη προς οπακ με μελί ανταύγειες. Τα δάκρυα στο ποτήρι ήταν παχιά, μεγάλα και κυλούσαν αργά. Η μύτη τους είναι έντονη, με πλούσια, ώριμα κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά. Το στόμα είναι γεμάτο, με υψηλά επίπεδα αλκοόλης και χαμηλές, μαλακές ταννίνες. Επειδή τα σταφύλια συμπυκνώνονται στον ήλιο, τα γλυκά κρασιά από Λιάτικο είναι ακόμα πιο έντονα στη μύτη, εμφανίζοντας χαρακτήρες πιο γλυκών και πιο ώριμων φρούτων. Θα βρεις μέσα στο ποτήρι σου την σοκολάτα, μόκα, αμύγδαλα καβουρδισμένα, καραμέλα, μέλι θυμαρίσιο, marron glace, μπισκότα, καραμελωμένη ζάχαρη, βανίλια, ξύλο, σταφίδες, ώριμα βερίκοκα, κυδώνια ψημένα, κανέλα, κράνα ώριμα, κονιάκ. Με μια  επίγευση γλυκιά, αλλά που το τελείωμά της έχει μια οξύτητα μεστή με γεύσεις από ώριμα βερίκοκα και κανέλα. Να σου πω ότι κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον 12ο διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης και Ειδικό Μετάλλιο από τον ΟΠΕΕ στον Κρητικό οίνο με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ Δαφνές με την υψηλότερη βαθμολογία Emilia 2007.
 Το απόλαυσα στους 8 ºC σαν απεριτίφ προσοχή στα ιζήματα που μπορεί να βρείτε στον πάτο του μπουκαλιού. Προσωπικά το δοκίμασα με τάρτα λεμονιού, παγωμένο γιαούρτι με ανάλογα φρούτα, ράντισα με αυτό παντεσπάνι και μπισκότα, αλλά μαρινάρισα και λίγο το κρέας, μπορεί να μπει και σε κορμό ή μωσαϊκό.  
Για μένα αξίζει να το αγοράσεις εάν σου αρέσουν τα γλυκά κρασιά, να μην το δοκιμάσεις αμέσως, μπορείς να το κρατήσεις για 3 χρόνια και με προσοχή στην αλλαγή του αρώματος. Το βρίσκω και σε τιμή τίμιο για την δουλειά που έχει το μπουκάλι.
Όπως και να έχει την ώρα που θα το δοκιμάσεις, να εκτιμήσεις τους κόπους που έγιναν για αυτό, να σηκώσεις το ποτήρι σου και να γευτείς μια γουλιά από τα όνειρα των ανθρώπων του κτήματος, και να ευχηθείς σε όλους …


Καλές Οινικές Απολαύσεις !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις