Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

λέξεις έγραψε η : Ιωάννα Υποδηματοπούλου

Νέος, ωραίος, έξυπνος, δραστήριος, και απο τα άτομα που κουβαλάνε με την σκέψη τους μια πνοή δροσιάς και ανανέωσης. Ένα δραστήριο άτομο όπως ο Χριστόφορος Γεωργιάδης, δεν θα μπορούσε να μην μας ενδιαφέρει καθώς είναι ο καρπός του τρύγου της Χαρούλας Σπινθηροπούλουκαι του Παναγιώτη Γεωργιάδη αποτελόντας την νέα πνοή στο κτήμα Αργατία. Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα...


Γεννήθηκες σε μια οινική οικογένεια που έχει διαμορφώσει ένα κομμάτι του οινικού χάρτη της χώρας. πως νιώθεις για αυτό;

 Γεννήθηκα σε μια οικογένεια που τρέφει μια πολύ ιδιαίτερη αγάπη για το κρασί που ξεκίνησε  πριν γεννηθώ εγώ. Γεννήθηκα μέσα σε αυτήν την αγάπη και νιώθω αρκετά περήφανος. Γι αυτό και δεν μου έχει περάσει καν από το μυαλό πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αν η απασχόληση των γονέων μου ήταν οτιδήποτε άλλο.  
Μεγάλωσες μέσα στα αμπέλια ... Τι σου πρόσφερε η ενασχόληση σου με την γη στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου;

Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καταλαβαίνεις από νωρίς ότι χωρίς σκληρή δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις θα αποτύχεις παταγωδώς! Αυτό που κερδίζεις είναι το πείσμα να καταφέρεις το στόχο σου με ορθά μέσα. Η γη σου μαθαίνει ένα είδος αλληλεγγύης, όσο καλά την προσέχεις τόσο αυτή ανταποδίδει. Πράγμα που γίνετε εύκολα κομμάτι σου!


Χάρτης των Γεύσεων το 2012

Δουλεύοντας μέσα στον αμπελώνα από μικρός και σπουδάζοντας οινολογία τώρα, πως συνδυάζεις τις πρακτικές με τις θεωρητικές γνώσεις σου;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αυτές οι δυο πλευρές συγκρούονται, από την μία η εμπειρία χρόνων και από την άλλη η διδαχή της σχολής. Σε τέτοιες περιπτώσεις κοιτώ να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσά τους και να μην αδικήσω καμία πλευρά. Δεν είναι εφικτό πάντα αλλά δεν μπορώ να απορρίψω κάτι. Είναι αδικία αν το κάνω. Η λύση μου είναι ένα μείγμα εμπειρίας με τις θεωρητικές γνώσεις της σχολής που φοιτώ.

 Πόσο % είναι εύκολη ή δύσκολη η απόφαση ενός νέου να μην σπουδάσει κάτι ανάλογο όταν έχει μια οινική οικογένεια;
 
 Δεν είναι καθόλου δύσκολη, βέβαια για κάθε άνθρωπο αυτό μπορεί να διαφέρει πολύ. Αν ήθελα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό θα το έκανα! Δεν είναι δύσκολη η απόφαση να κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι γονείς σου, δύσκολο είναι να βρεις κάτι που να το αγαπάς πολύ και να καταφέρεις να το κυνηγήσεις!

 Σε μια χώρα που έχει προβλήματα στην παιδεία της γιατί να διαλέξει κάποιος να σπουδάσει εδώ και μάλιστα οινολογία;

Το πρόβλημα στη παιδεία της χώρας μας είναι γιγάντιο και σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην οινολογία. Γιατί να σπουδάσω εδώ? Γιατί εδώ είναι ο τόπος μου, εδώ που μεγάλωσα και έμαθα. Γιατί πολύ απλά εδώ μπορεί να είναι ελλιπής η παιδεία αλλά υπάρχουν πολλές και τελείως διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές που σε καλούν να τις ανακαλύψεις. Μάλιστα με τη χρήση του διαδικτύου σήμερα έχεις πρόσβαση σε άπειρες πληροφορίες που αν έχεις τις βασικές γνώσεις μπορείς να αξιολογήσεις και να τις χρησιμοποιήσεις. Και βέβαια σήμερα για κάποιους ανθρώπους δεν είναι τόσο εύκολο να βγουν στο εξωτερικό οπότε η επιλογή τελικά δεν υπάρχει.

 Ποια συναισθήματα σου βγαίνουν όταν απλά κοιτάς το αμπέλι, όταν κάνεις τις εργασίες του και όταν το τρυγάς;

Όταν κάθεσαι κάτω στο έδαφος και αγναντεύεις το αμπέλι, μετά από λίγη ώρα νιώθεις ένα έντονο δέος, μπροστά σου έχεις ένα ολοζώντανο κομμάτι γης το οποίο σου προσφέρει ένα προϊόν γεμάτο συναρπαστικές μυρωδιές, ενδιαφέρουσες γεύσεις και μυστήριο για την εξέλιξη αυτού! Όταν εργάζεσαι μέσα στο αμπέλι βλέπεις μπροστά στα μάτια σου το μεγαλείο της φύσης. Βλέπεις πως η προσοχή που δείχνεις, γυρνάει πίσω σε σένα με δόσεις αγωνίας για το αποτέλεσμα! Έρχεται λοιπόν με τη σειρά της η πολυπόθητη μέρα του τρύγου. Συναισθήματα χαράς και έντονου ενθουσιασμού. Η προσοχή, ο χρόνος και η δουλειά μας, έδωσε καρπούς άλλη μια χρονιά και κάθε χρονιά είναι διαφορετική με τα δικά της χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές της. Ίσως οι λέξεις να μην μου φτάνουν για να εκφράσω αυτό που νιώθω την ημέρα του τρύγου, πρέπει να το γευτείς αυτό για να με νιώσεις!



  Πόσο σε βοηθά το γεγονός ότι οι γονείς σου είναι πολύ καλά καταρτισμένοι, με σεβασμό στο αντικείμενο που διάλεξαν, με μεγάλη εμπειρία ή πως όλο αυτό μπορεί και να σε μποδίσει να αποδείξεις αυτό που είσαι;
 
Η βοήθειά των γονιών μου είναι πολύτιμη και την δέχομαι συχνά. Και εγώ ο ίδιος την ζητάω. Είναι κάτι πολύ όμορφο αυτό για εμένα και το χαίρομαι. Μέχρι στιγμής η κατάρτιση των γονέων μου και ο σεβασμός που έχουν κερδίσει δεν με έχει εμποδίσει ποτέ να αποδείξω ποιος είμαι εγώ και τι κάνω, μάλλον με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου πιο εύκολα! Πιστεύω πως αν κάποια στιγμή στο μέλλον συμβεί κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως μάλλον εγώ πρέπει να γίνω ακόμα καλύτερος. Ένας νέος στόχος απλά!

Γιατί κάποιος να ακολουθήσει τις σπουδές σε αυτόν τον χώρο; πόσο πιστεύεις ότι ενημερώνεται και ενδιαφέρεται η νεολαία; και πόσο θα έπρεπε να ασχολείται;

Ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρει πολύ ωραίες εμπειρίες με ατέλειωτες εκπλήξεις και ενθουσιασμούς που κρατάνε καιρό. Γενικά είναι  κάτι το ενδιαφέρον και πολυδιάστατο. Ο λόγος που η νεολαία απέχει από τον κλάδο είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση, κάτι που σήμερα, την εποχή της πληροφορίας είναι επιλογή. Πόσο θα έπρεπε να ασχολείται η νεολαία? Μάλλον πολύ περισσότερο μιας και στον χώρο αυτό η νεολαία σπανίζει. 

Πόσο πιστεύεις ότι βοηθά το να διαβάζεις, να ενημερώνεσαι από περιοδικά, ιντερνέτ, παρουσιάσεις για να γνωρίσεις το κρασί; Αλλιώς ποιούς άλλους τρόπους έχουμε;
 



Πιστεύω ότι πλέον η ενημέρωση υπάρχει έντονα για τον καθένα που θα ήθελε να γνωριστείκαι να μπει στο χώρο και τα περιοδικά και ιδιαίτερα το διαδίκτυο έχουν μία ασταμάτητη ροή πληροφοριών και φυσικά εύκολη πρόσβαση από τον καθένα πράγμα που κάνει την ενημέρωση πολύ εύκολη και άμεση. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πιστεύω πως ο σημαντικότερος τρόπος να προσελκύσεις τα άτομα που ενδιαφέρονται είναι να τους φέρεις στο χώρο σου. Εκεί μπορούν να δουν τι ακριβώς γίνεται μέσα σε ένα οινοποιείο και να δοκιμάσουν τη δουλειά που εσύ κάνεις ! Γενικά δηλαδή να επισκέπτονται οινοποιεία και να δοκιμάζουν κρασιά και να προσπαθούν να τα θυμούνται και να τα συγκρίνουν στο μυαλό τους


Οι φίλοι του Ξινόμαυρου 2012 συγκέντρωση
 


 Τι πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις για να φέρεις τους νέους κοντά στο αμπέλι; τι θα κερδίσουν πιστεύεις όταν θα έρθουν σε επαφή μαζί του;

Πιστεύω πως αυτό που πρέπει να γίνεται και προσπαθώ συνέχεια να κάνω είναι να φέρω τους νέους σε μια πρώτη επαφή με το οινοποιείο και το αμπέλι. Αυτό το πρώτο ερέθισμα θα είναι για κάποιους η αρχή για ένα εκπληκτικό ταξίδι γεύσεων αρωμάτων και χρωμάτων, για τους υπόλοιπους θα μείνει στη μνήμη σαν μια πολύ καλή εμπειρία με τη φύση. Σε κάθε περίπτωση και για τον οποιονδήποτε, θα είναι κάτι το αξέχαστο, μια εμπειρία ζωής!



Σαν νέα γενιά που είσαι και κάποια στιγμή θα αναλάβεις το έργο των γονιών σου, όπως και πολλά άλλα παιδιά, αν συνεργαστείτε όλοι μαζί οι νέοι, πιστεύεις ότι μπορείτε να αλλάξετε την οινική παιδεία που υπάρχει;

Είναι γνωστό ότι στη χώρα και όχι μόνο υπάρχει έλλειψη οινικής παιδείας και αυτό γίνεται πολύ εύκολα κατανοητό παρατηρώντας τον κόσμο, από το ότι προσθέτει κόκα κόλα στο λευκό του κρασί ή το ότι ακολουθεί τη μόδα στην κατανάλωση χωρίς να έχει ό ίδιος γνώμη και προτιμήσεις, οι προτιμήσεις του διαμορφώνονται από τους οινο-δημοσιογράφους κλπ.
Σίγουρα η συνεργασία των νέων είτε ως προς την εκπαίδευση του καταναλωτή, είτε στην προώθηση του κρασιού είναι μονόδρομος και ίσως εμείς τα καταφέρουμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας καλύτερα από ότι οι μεγαλύτεροι που αποτυγχάνουν στον τομέα αυτό. Και ίσως τα καταφέρουμε καλύτερα με τους νέους ανθρώπους μιας και μιλάμε την ίδια γλώσσ
α

σαν νεα γενια που είσαι και κάποια στιγμή θα αναλάβεις το έργο των γονιών σου, όπως και πολλά άλλα παιδιά, αν συνεργαστείτε όλοι μαζί οι νέοι, πιστεύεις οτι μπορείτε να αλλάξετε την οινική παιδεία που υπάρχει;

Δυστυχώς η παιδεία που υπάρχει στη χώρα μας όπως είπα και πριν, είναι αισχρά ελλιπής και κάτι χρόνια πίσω. Μας λείπει η έγκαιρη ενημέρωση σε θέματα που μας αφορούν άμεσα. Βασιζόμαστε ΜΟΝΟ στην εμπειρία που έχουμε περί αυτής της καλλιέργειας χωρίς νέες γνώσεις και με έλλειψη τεχνογνωσίας. Κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό! Με ρωτάς αν πιστεύω πως αν συνεργαστούμε όλοι οι νέοι μπορούμε να αλλάξουμε την οινική παιδεία στη χώρα μας. Ναι μπορούμε, πιστεύω πως αν όντως οι νέοι συνεργαστούμε μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όλο, γιατί η αρχή αυτής της αλλαγής να μην είναι η οινική παιδεία της χώρας;


Ποια είναι τα σχέδια σου για το οινοποιείο σας, το κρασί σας, και τι είναι αυτό που συνεχίζει να σε παθιάζει σε αυτόν τον χώρο μετά από τόσα χρόνια;

Δεν νομίζω ότι είμαι απόλυτα σίγουρος για τα μελλοντικά μου σχέδια όσον αναφορά το οινοποιείο και το κρασί, ποικίλουν και θα μου πάρει λίγο χρόνο ακόμα πιστεύω μέχρι να καταλήξω κάπου. Είναι κάποια πράγματα που η αξία τους μένει σταθερή με  την πάροδο των χρόνων και αυτό που με παθιάζει αφάνταστα είναι ότι κάθε χρόνο θα νιώθω το ιδιο δέος, γιατί κάθε χρόνο το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, μοναδικό και μυστήριο, μέχρι που μπορεί να πάει άραγε… Η κάθε χρονιά και μια άλλη φιάλη!
Σίγουρα θα προσπαθώ κάθε χρόνο τα κρασιά μου να γίνονται καλύτερα και εγώ καλύτερος άνθρωπος και καλύτερος οινοποιός.


και για το τέλος... πες μου δυο κρασιά που σου αρέσουν και θέλεις να τα δοκιμάσει ο κόσμος;
 
  Για το τέλος λοιπόν θα σου πω δύο αγαπημένα κρασιά της Αργατίας που είναι οι απαιτητικοί σύντροφοι του μεσημεριανού φαγητού η του βραδινού δείπνου.
Αργατία Ξινόμαυρο σοδειά του 2009 με ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι. Ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων και νότες βαρελιού με μια πινελιά βουτύρου.
Το δεύτερο κρασί είναι που έχω να προτείνω είναι ο μεγάλος αδερφός του προηγούμενου.
Αργατία Ξινόμαυρο 2008 με 14 μήνες βαρέλι. Παρόλη τη συγγένεια το ξινόμαυρο του 08 είναι ένα πιο ιδιαίτερο κρασί με πιο σπάνια αρώματα και πιο αισθητές τις ταννίνες του ξινόμαυρου.
Είναι ευκαιρία για τους λάτρεις του κρασιού να δοκιμάσουν και τα δύο, δύο διαφορετικές εκφράσεις του Ξινόμαυρου, λόγω αποκλειστικά και μόνο της χρονιάς. Δύο κρασιά που θα σερβιριστούν σε θερμοκρασία δωματίου (16-17ο C) και θα γίνουν η καλύτερη παρέα στο κόκκινο κρέας που κοσμεί το τραπέζι μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις