Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΟΙΝΟΣ ΑΔΑΜ REFOSCO 2009




κείμενο φωτό ΙΩΑΝΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ


Οίνος Αδάμ
Αέναος 2009

Refosco 12,5 % vol
Τ.Ο. Θεσσαλονίκης


Αν έρθετε στην Θεσσαλονίκη, μην μείνεις μόνο στην μαγεία του Λευκού Πύργου, στην γλύκα από τα τρίγωνα Πανοράματος, και τις απίθανες μυρωδιές των φαγητών της. Είναι μια πόλη, που χτίστηκε από Μικρασιάτες, που είχαν παράδοση στο φαγητό. Από μόνο του, είναι ένας λόγος για να πας να την απολαύσεις.
Βγες μια βόλτα στα προάστιά της, και πήγαινε προς τα ριζά του Χορτιάτη. Εκεί θα βρεις ένα χωριό με το όνομα Αδάμ. Δεν κρύβει τον πρωτόπλαστο, ούτε κήπους με μήλα και άλλα μυστικά. Μα υπάρχει ένα μικρό οινοποιείο, με 45 στρέμματα από το 2002, που παράγει προσεγμένα κρασιά.
Το 2008, όπου το χαλάζι τους είχε χτυπήσει, αποφάσισαν να μην βγάλουν παραγωγή. Μια απόφαση που δείχνει πως πάνω από όλα, εκτιμούν τον κόπο τους και σέβονται ότι φέρνει ο καιρός.
Για να αναδειχθούν τα φαγητά της Θεσσαλονίκης, θέλουν και καλό κρασί. Σε αυτό το μικρό οινοποιείο, βρήκα κάτι που ταιριάζει σε πολλά φαγητά. Όμως μια έκπληξη με περίμενε!!!
Διάλεξα το ερυθρό κρασί τους για δοκιμή και είδα ότι είναι μια ιταλική ποικιλία που δεν καλλιεργείτε πολύ στην χώρα μας. Ήταν η ποικιλία refosco, όπου είναι διαδεδομένη στην βορειοανατολική Ιταλία και καλλιεργείται ευρέως στο Friuli. Λόγο της υψηλής οξύτητάς της όμως, θέλει προσοχή από τον οινοποιό, πως θα την χειριστεί.
Με ένα ποτήρι τύπου Shiraz, θα χαρείτε όταν θα το δείτε να γεμίζει με έναν οίνο με βαθύ κόκκινο χρώμα με μωβ δυνατές ανταύγειες. Θα το αγαπήσεις αν σου αρέσουν τα δυνατά κρασιά. Έχει μύτη με κόκκινα φρούτα, οξύτητα η οποία αγγίζει εύκολα τον ουρανίσκο και τα πλαϊνά από την γλώσσα σου, αλλά όσο το παλαιώνεις τόσο μειώνεται.
Με την είσοδο στο στόμα, νιώθεις
την πυκνότητα και το σώμα του να σε γεμίζουν. Μια αίσθηση που όσο κρατάει σου αρέσει. Ας μην ξεχνάμε, ότι έχει μείνει 12 μήνες σε βαρέλι και το έχει βοηθήσει σε πολλά επίπεδα αυτό το πέρασμα. Με δυνατή επίγευση, αρωματισμένη με βότανα, θα σε κάνει να το συνοδεύσεις με ζυμαρικά, παλαιωμένα τυριά και μοσχάρι ψητό.
Μην ξεχνάς ότι οι Μικρασιάτες, αγαπούν το ωραίο και το κυνηγάνε παντού, για αυτό αν το θέλεις θα το βρεις με 13 ευρώ … αυτό που έχω να σας ευχηθώ είναι…
Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!
Μπορείτε να το βρείτε και στο  pinterest

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί να μην έχω "σχέσεις" με το κρασί.
    Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως πως χάνω την απόλαυση.. όπως μου επισημαίνουν οι φίλοι!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις