Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ ΔΕΚΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2008




κείμενο ΙΩΑΝΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ 
ΔΕΚΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2008 
ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 13,5 % VOL


Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ είναι ένα διήμερο οινικό γεγονός, που το αναμένουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, το οποίο στηρίζουν με την παρουσία τους, τόσο το κοινό είτε ασχολούνται με τον οίνο, είτε για απλή δοκιμή, όσο και παραγωγοί είτε είναι νέοι, είτε μεγάλα ονόματα, για αυτό και συνεχίζεται για 8 χρόνια.
Κάθε φορά, στους περισσότερους πάγκους, σου δίνεται η δυνατότητα, να δοκιμάσεις κάτι νέο,

κάτι ακριβό, και κάτι μοναδικό. Ένας από τους παραγωγούς, που συμμετέχουν και έχει όλα αυτά στον πάγκο του, είναι ο Μπάκης Τσάλκος με το ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ , που τις περισσότερες φορές, γεννάει κάτι… που θα σε μαγέψει.
Φέτος, όταν στάθηκα σε αυτόν τον πάγκο, άκουσα από τους δύο βασικούς συντελεστές των επιτυχιών του κτήματος, τον γεωπόνος Θόδωρο Τσελεπώνη και τον οινολόγο Τσάλκο, να μου λένε ότι έχουν κάτι καλό φέτος στις φιάλες τους για δοκιμή. Ξέρετε, η χαρά του κοινού αυτή είναι, να γεύεται, αυτό που πουθενά αλλού δεν θα το βρει ακόμα. Αυτό το δίδυμο, κρατά τις κριτικές του κοινού, και μόλις είναι να βγάλουν κάτι νέο, γυρνάνε εκεί και τις μελετάνε, και πάντα δημιουργούν κάτι, που θα γεννήσει την ίδια αντίδραση στο κοινό…
Εκπληξη!!
Άλλοτε για καλό και άλλοτε όχι, μα θα είναι κοντά σου, για να σε ενθαρρύνουν να τους πεις τι σου προκαλεί. Έτσι δημιουργούν οινικούς άσσους, που δικαίως βαθμολογούνται με ΔΕΚΑ γιατί ανοίγουν ΦΕΓΓΙΤΕΣ στα κρασιά της περιοχής. Πείστηκα λοιπόν, και το ποτήρι μου γέμισε από έναν τοπικό οίνο Μακεδονίας ερυθρό, που με ξεγέλασε όμως.
Σάββατο 20/11/11 ήταν η πρώτη μέρα, που σε μια φιάλη του κτήματος, βρέθηκαν 50% merlot και 50% ξινόμαυρο, από αμπελώνες της Δράμας και της Καβάλας. Πριν την φιάλη όμως, είχαν δεθεί και ωριμάσει για 18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.
Διαλέξτε ένα ποτήρι για κρασιά τύπου Βουργουνδίας, και θα πιείτε ένα κρασί με έντονο κόκκινο χρώμα και μαλακές τανίνες, με γεμάτη μύτη, που σε αιχμαλωτίζει με αρώματα δαμάσκηνου, βανίλιας, κερασιού και μπαχαρικών. Σώμα γεμάτο, πλούσιο με τονισμένη οξύτητα. Επίγευση που διαρκεί και χαράζεται στο νου.
Αν αναρωτιέστε για πιο κρασί σας μιλώ, είναι το ΔΕΚΑ 2008 ερυθρό. Και αν απορείτε, γιατί με έχει ξεγελάσει να σας πω… Όταν θα το δοκιμάσετε, να θυμηθείτε τα λόγια του γεωπόνου:
«Πιστεύεις ότι το έχεις δοκιμάσει;»
Μην απαντήσετε ναι, γιατί και εσάς θα σας ξεγελάσει. Επειδή αν το μεταγγίσετε σε μια καράφα, λίγο πριν το δοκιμάσετε, θα πιστεύετε ότι είναι άλλο κρασί, και όσο περνά η ώρα, τόσο καλύτερο γίνετε. Έχει δυνατότητες να παλαιωθεί, αλλά αν ανοιχτεί η φιάλη, για να αναδειχθεί, καλό είναι να το πιείτε σε 16-18 °C.
Μια καλή πρόταση για να το σερβίρετε είναι ένα χοιρινό με λάχανο, μουσακά, φιλέτο.
Στην Θεσσαλονίκη θα το βρείτε στην κάβα Σείριος
Τιμή 24 €

Καλές οινικές απολαύσεις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις