Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ SAUVIGNON BLANC 2013


κείμενο- Φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου 

Κτήμα  Παπαργυρίου
Sauvignon blanc 2013
ΠΓΕ Κορινθία

Πήγα ενημερωμένη!
  Έφυγα από την Θεσσαλονίκη για το 20ο Οινόραμα Αθήνας 2014, και ήξερα ότι θέλω να δοκιμάσω 45 κτήματα που δεν θα τα έβρισκα στην πόλη μου. Σε κάποιο σημείο της λίστας έλεγε το όνομα του κτήματος, και η χαρά μεγάλη καθώς ο κύριος Γρηγόρης Κόντος, μέσα από το wine site του gregorys wine journal είχε επισκεφτεί το κτήμα από κοντά και μου είχε δώσει μια πρώτη εικόνα.
  Αν δείτε τα μπουκάλια του κτήματος ειδικά στα λευκά του, ξεχωρίζει από όλους τους άλλους Έλληνες συναδέλφους του και φωνάζει από μακριά· «κάποιος πήγε Γερμανία». Οι γνώστες θα το ξέρουν ήδη, για τους άλλους θα σας εξηγήσω γιατί το λέω. Στην Γερμανία υπάρχει μια ποικιλία που λέγεται Riesling με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο- και στην χώρα μας φυσικά- όπου έχει τον δικό της τύπο φιάλης- τύπο flute- και το ίδιο έχει και το κτήμα Παπαργυρίου.  Επίσης το στήσιμο της ετικέτας με το λογότυπο της οικογένειας σε παραπέμπει στην εξοχή της Αλσατίας. Πως λοιπόν να μην σταθείς να το δεις;
 Δεν το φώναζε μόνο η φιάλη, αλλά και η πραγματικότητα. Ο Αριστείδης Παπαργυρίου ήταν αυτός που ξεκίνησε το 1978 τις πρώτες γραμμικές φυτεύσεις στην περιοχή Λαλιώτη Κορινθίας. Σαν γεωπόνος που ήταν χάρηκε όταν τα παιδιά του Γιάννης και Ελπίδα, σπούδασαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στο Ινστιτούτο Αμπέλου Geisenheim της Γερμανίας. Να λοιπόν, οι ισχυρές επιρροές της χώρας αυτής πως φαίνονται στο κτήμα, και το κάνουν να ξεχωρίζει.  Από το 1998 μέχρι το 2003 έγινε εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού του οινοποιείου, ενώ παράλληλα φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες. Ο παλαιότερος αμπελώνας του Kτήματος Παπαργυρίου βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μ. στις πλαγιές της ημιορεινής Κορινθίας. Το κτήμα βρίσκεται σε μια κοιλάδα η οποία είναι διαμορφωμένη σε αναβαθμίδες. O νεότερος αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. στα Σοφιανά Κορινθίας.
  Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για την πρώτη λευκή φιάλη που δοκίμασα στο Οινόραμα 2014 με την ποικιλία Sauvignon Blanc. Όπως έχω μάθει από το κείμενο του κύριου Κόντου, παράγονται 1500/χρόνο φιάλες και αυτό το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό και σπάνιο. Σκέψου λίγο το συναίσθημα να κρατάς κάτι που μπορούν να το έχουν λίγοι; Πως νιώθεις;
  Αν τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας ήταν φυτικά, μπορώ να πω ότι κάτι αντίστοιχο ελληνικό ανήκει δικαιωματικά σε αυτό το κτήμα. Φρέσκο μεν κρασί μιας και μιλάμε για την χρονιά του 2013 αλλά, το χώμα που το φιλοξενεί μυρίζει έντονα στο ποτήρι. Κρατάει την Ελλάδα μέσα του από την όψη ακόμα. Ανοιχτόχρωμο με απαλές κίτρινες ανταύγειες ακόμα, διαυγές, λαμπερό  και με μύτη κομψή και πολύ φυτική. Εδώ είναι που λέμε- ότι είχε ο μανάβης μπήκε στο ποτήρι- καθώς η ντομάτα, έπιασε απο το χέρι την πιπεριά, την οδήγησε μέχρι τους αγρούς και σύλλεξε το άρωμά του, και κυλίστηκαν στο γρασίδι όπου το βρίσκεις στην σχετικά σύντομη επίγευση. Η οξύτητα είναι μαλακή και το σώμα θέλει τον καιρό του για να μεστώσει αλλά υπαρκτό αν και στα σημεία μπορεί να σε νικήσει η αδυναμία του ακόμα.
 Σίγουρα θα το διάλεγα στους 10ºC για να συνοδεύσει γεμιστά, πλατό με τυρί Νάξου, γραβιέρα Γρεβενών, καλαθάκι Λήμνου, τυρί Σοχού Προίκα. Μικρό μαλακό ψάρι στην σχάρα και πράσινες πιπεράτες σαλάτες. Αν η επιθυμία σας είναι να βρείτε την γη μέσα στο ποτήρι σας σίγουρα είναι μια ελληνική πρόταση που αξίζει να προσέξετε. Από το παράθυρο του κτήματος με θέα τα αμπέλια που παράγουν τα οινικά αποτελέσματα, σας εύχομαι καλό φαγητό μπροστά σας, καλή παρέα γύρω σας και …


Καλές Οινικές Απολαύσεις !!!

2 σχόλια:

  1. καλημερα Ιωαννα μου!
    μου αρεσει που κανεις ταξιδια και γευεσαι κατι που αγαπας!
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εχω πολλα ταξιδια να κανω ακομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις