Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

LYRARAKIS WINES MALVASIA OF CRETE




κείμενο- φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου 


Lyrarakis wines
Malvasia of Crete
Πλυτό- Δαφνί- Βιδιανό- Βηλάνα – Μαλβάζια Κρήτης
11,5 % vol

  Λένε ότι η Κρήτη είναι ανεξάρτητη. Έχει ότι θέλει από μόνη της και μπορεί να σταθεί επάξια παντού. Τα τελευταία χρόνια αυτό το ρητό, το εφαρμόζει στον οινικό χώρο, έχοντας να παρουσιάσει δυνατές τοπικές ποικιλίες, και να συναγωνιστεί καθιερωμένους ελληνικούς οίνους αλλά και διεθνής.
 Χάρηκα πολύ όταν στο 20ο Οινόραμα, κατάφερα να δοκιμάσω πολλά κρητικά προϊόντα, και ένα από αυτά μου έκανε την έκπληξη στον ουρανίσκο, και την ανάγκη να το μοιραστώ μαζί σας.  Μιλάμε για το κτήμα Λυραράκη. Μια εταιρεία οικογενειακή, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το αμπέλι από το 1966, με την διάθεσή του κρασιού σε χύμα μορφή και από το 1992  ξεκίνησε να εμφιαλώνει. Ο οικογενειακός αμπελώνας καλύπτει έκταση 140 στρεμμάτων σε ασβεστολιθικά χαλικώδη εδάφη και έχει ένα μέσο υψόμετρο 550 μέτρων. Η ακριβής θέση του οινοποιείου είναι στη βορεινή πλευρά της κοινότητας Αλαγνίου, σχεδόν στη μέση του μικρού οροπεδίου. Η κατασκευή της νεας εμφιαλωτικής μονάδας τελείωσε το 2004 και αργότερα, η οικογένεια τελείωσε την πρώτη φάση ανακαίνισης του επισκέψιμου χώρου, που χρησιμεύει και σαν κελάρι φιλοξενώντας βαρέλια και φιάλες οι οποίες παλαιώνουν. Το οινοποιείο βρίσκεται στο ΑΛΑΓΝΙ ένα Χωριό της επαρχίας Μονοφατσίου, του νομού Ηρακλείου, σε υψόμετρο 470 μέτρων. Βρίσκεται στο 25ο χλμ. του δρόμου προς Αρκαλοχώρι.
 Και αφού τελειώσαμε την βασική παρουσίαση, μπαίνουμε στα γλυκά μονοπάτια που ορίζει το κτήμα. Πέντε τοπικές λευκές ποικιλίες της Κρήτης, φυλακίστηκαν σε μια ψιλόλιγνη, κομψή, λεπτή φιάλη των 500 ml, για να παρουσιάσουν τον φυσικώς γλυκύς οίνος του κτήματος Λυραράκη. Αυτό το κρασί κλείνει μέσα του τον δυνατό, πλούσιο, καυτό, ήλιο της Κρήτης, καθώς οι ποικιλίες ξεκουράζονται από κάτω του για 9 ημέρες.
  Η οινολόγος Μύριαμ Αμπουζέρ  εμπνευσμένη από τον τόπο γύρω της, έβγαλε τον πιο γλυκό εαυτό των τοπικών ποικιλιών, και το αποτέλεσμα στο ποτήρι απαιτεί σεβασμό. Τύπος ποτηριού για γλυκά, κονιάκ, και υπομονή για να σας δείξει τον καλύτερό του εαυτό. Σχετικά διαυγές, με σοκολατί ανταύγειες, μύτη γεμάτη ζεστά αρώματα, με ηλίανθο μεγάλο να σε κερδίζει από την αρχή, marron glace, ζαχαρούχο που έχει βράσει, καστανή ζάχαρη λίγο σοταρισμένη, και ταυτόχρονα μια δροσιά από την οξύτητα που δεν στο κάνει τόσο πηχτό για γλυκό κρασί, τα συναντάς στο στόμα. Είναι σαν να παίρνεις τα γαρύφαλλα, την κανέλα, την σοκολάτα, και τα βάζεις δίπλα στην δροσιά του γιασεμιού. Με ενδιαφέρουσα διακύμανση στο στόμα, με σώμα που όσο το κρατάς στην φιάλη μεστώνει, χωρίς να γίνεται υπερβολικά γλυκό. Και για τελείωμα στην επίγευση αφήνει την γεύση του κουφέτου με το αμύγδαλο, που το κρατάς πολύ ώρα στο στόμα.
 Σίγουρα θα το άνοιγα σε ένα γάμο, σε μια βάφτιση για γλυκιά ζωή. Αλλά μόνο του είναι μια πανδαισία. Αλλιώς θα το συνόδευα με γλυκά λευκά, μαρέγκες, ή σαν εσάνς στο παντεσπάνι για ράντισμα. Όπου και να το δοκιμάσετε, με όποιο τρόπο εύχομαι να έχετε …
Καλές Οινικές Απολαύσεις !!!



2 σχόλια:

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις