Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

NICOLAIDES WINERY XINISTERI 2012


 
θα μας βρείτε και στο pinterest
 
 
 
κείμενο- φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
Οινοποιείο Νικολαΐδης

Ξυνιστέρι 2012

Τ.Ο. Λεμεσού 12% Vol


« Αν με έβαζες να διαλέξω από την αρχή τι θα κάνω, θα σου ξανά έλεγα πως με το κλίμα θα ασχολιόμουν… είναι μια τρέλα που κρατά τρείς γενιές»  είπε ο Νικόλαος Νικολαΐδης, ο συνεχιστής μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον παππού Νικόλα. Κάθε γενιά δίνει και κάτι στην εξέλιξη αυτού του κτήματος και σήμερα ήμαστε εδώ για να δοκιμάσουμε το ξυνιστέρι που ετοίμασε ο εγγονός Νικόλας.

 Έκανε την ανατροπή, όταν ερχόμενος από την Γαλλία, και μαθητευόμενος δίπλα στον Andre Crespy, μπόρεσε κόντρα ακόμα και στους δικούς του, να κάνει ένα όραμα να έχει σάρκα και γεύση… Το σκηνικό ήταν ήδη έτοιμο, αν σκεφτείτε ότι το οινοποιείο του είναι στην Ανώγυρα της Λεμεσού, με υψόμετρο μέχρι 600 μέτρα και μεσογειακή διάθεση για να κοιτάς την θάλασσα.

 Έχοντας σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας φιάλης από την τοπική ποικιλία Ξυνιστέρι, ήταν ο πρώτος που την δοκίμασε και είπε την γνώμη του σε μια και μοναδική γυναίκα, που την κουβαλά μαζί της και δεν την λέει πουθενά. Η θάλασσα μπορεί να μην μας πει την άποψή του μικρού Νικόλα, αλλά το ποτήρι μας τύπου Chardonnay θα μας μάθει τι κρύβει η λεπτεπίλεπτη φιάλη…

Με χρώμα αχυρόξανθο, και με ανταύγειες απαλό χρυσό, σε κερδίζει με εκείνη την φινέτσα που έχουν οι Γάλλοι και έχει μεταδοθεί από τον δημιουργό του. Ίσως για μένα το πιο αρωματικό ξυνιστέρι που έχω δοκιμάσει  και παραγόμενο  σε χαμηλές θερμοκρασίες να κρατά αυτά τα ντελικάτα στοιχεία του. Το άρωμά του έχει δυνατή ένταση, αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο που θα σε κερδίσει. Κομψό, το πίνεις άνετα με το φαγητό σου , αλλά κλέβεις και λίγη από την δόξα του πάρτι, καθώς μπορεί άνετα να σταθεί και σε αυτήν την περίσταση. Καθαρό και αρκετά διαυγές, προχωράς στην γεύση του, χωρίς δεύτερη συζήτηση.

 Εκεί με την ήρεμη είσοδο στο στόμα, χωρίς προβληματισμούς στιγμιαία συναντιέσαι με την γλυκύτητα που μπορεί να σου βγάλει, αλλά αυτό που θα σου αρέσει είναι τα αρώματα από άνθη λευκά, και την δροσερή οξύτητα όπου προχωρά έντονα και στην συνέχεια. Με σώμα μεστό, και με στοιχείο του την τραγανότητα που δεν σε αφήνει να το προσπεράσεις, την δόση αλμυρότητας που σε κάνει να μην το ξεχνάς, και την δροσερή οξύτητα που θέλεις για τις νύχτες του καλοκαιριού, είναι μια επιλογή  ανάλαφρη και καλή. Με σχετικά σύντομη επίγευση και την δυνατότητα να το συνδυάσεις στους 10 C° με ψάρια, σολομό, πράσινες σαλάτες, και λευκά γλυκά, και με διάφορες άλλες προτάσεις, είναι η επιλογή που καλό θα ήταν να δοκιμαστεί.

Το domaine nicolaides σου προσφέρει επιλογές αλλά και την δυνατότητα να του πεις τι μπορεί να αλλάξει. Μια απο αυτές τις επιλογές την έδωσε και στην δημιουργό απο τα stekia pantou  και έτσι δημιουργήθηκε ένα κολιέ, απο ανακυκλωση και κυρίαρχο στοιχείο τον φελλό απο το κτήμα Nicolaides Winery  όπου μπορεί να φορεθεί το καλοκαίρι πολύ NICOLAIDES WINERY BY STEKIA PANTOU. Ελαφρύ καλοδουλεμένο και με μεράκι είναι το στοιχείο που μπορώ να το βάλω στην οποιαδήποτε στιγμή σας και να σας ευχηθώ …

 

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις