Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΚΤΗΜΑ ΜΕΝΕΞΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΑΡΩΜΑ 2012


 
 κείμενο φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου

Θα μας βρείτε και στο pinterest
 
Κτήμα Μενεξές

Αμπέλου Άρωμα 2012

Βιλάνα Θραψαθήρι βιδιανό

ΠΓΕ Κρήτης 12,5% Vol

 

  Με σήμα στο φελλό και στην ετικέτα ένα σπίτι με χωράφια δίπλα του, μπορώ να σας πω πως όταν γνώρισα τους υπεύθυνους αυτού του οινοποιείου, έτσι ένιωσα. Είμαι στο σπίτι μου που απλά τυχαίνει να είναι στην Κρήτη αυτή την στιγμή, και μέσα από το ποτήρι μου βλέπω την γη έβγαλε το κρασί που πίνω.

 Αυτός ο αμπελώνας έχει υψόμετρο το μεγαλύτερο σημείο του γύρω στα 350 μέτρα, και οι αποκλειστικές Κρητικές ποικιλίες καλλιεργούνται σε έδαφος αργιλοαμμώδες. Συνολικά έχει έκταση 2000 στρέμματα, βρίσκεται 20 χλμ, νότια της πόλης του Ηρακλείου και ανήκει στην οικογένεια Κυπριωτάκη, που μαζί με την βοήθεια του συνιδιοκτήτη Φουντουλάκη συνεχίζουν την παράδοση του κρασιού.

 Για το κρασί Αμπέλου άρωμα, έχει γίνει τρύγος από τις 25/8 μέχρι τις 20/9, με στρεμματική απόδοση έως 800 κιλά το στρέμμα, για να παραχθεί με την κλασική οινοποίηση με χαμηλές θερμοκρασίες, ένα απλό καθημερινό κρασί.

 Κρατάμε ποτήρι με ψηλό πόδι, και μεγάλο άνοιγμα στο στόμιο για να παρατηρήσουμε το ανοιχτό του χρώμα, με χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Γίνεται από 60% Βιλάνα 20 % Θραψαθήρι και 20 % Βιδιανό. Είναι ένα απλό κρασί, που συνοδεύει καθημερινά πιάτα, και στέκεται επ άξια στο τραπέζι. Με «μύτη» απλή και είσοδο ήρεμη, περιμένεις την συνέχεια στο στόμα, όπου σε κερδίζει με την μικρής έντασης αρωματικότητα, το λεπτό σώμα και τα διακριτικά του αρώματα. Αρκετά διαυγές και διαφανές, δροσερό και ευχάριστο. Αντιλαμβάνεσαι την τραγανότητά του και την διάθεσή του να υποστηρίξει φαγητό. Με επίγευση απλή, σύντομη και με αίσθηση λευκών φρούτων, μπορεί να συνευρεθεί με κοτόπουλο στην σχάρα, σαλάτες, πικάντικα τυριά, και ελαφριά πιάτα. Πίνεται στους 10°C και το βρίσκεται στην Κρήτη κυρίως με 7. Όπου και αν το πιείτε να έχετε...

 

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις