Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ

Καλημέρα, καλημέρα....
Σήμερα θα μιλήσουμε για την αγάπη... σχετικά με το κρασί, και ειδικά με το κτήμα ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ, από όπου είναι και η πρόταση μου για το κρασί του μήνα- ελπίζω να την είδατε ε;- και θα σας τα πω όπως τα έζησα εγώ , από μέσα και όχι όπως τα γράφουν οι δημοσιογράφοι του είδους, με δήθεν αγάπη.
Λοιπόν, αυτό το κτήμα βρίσκετε στην Δράμα και συγκεκριμένα, στο χωριό Αδριανή.
Ξεχασμένο μέρος από κάποιους, άγνωστο από άλλους αλλά ο ιδιοκτήτης του το κάνει γνωστό μέσο της δουλειάς του. Δεν είναι εύκολο πράγμα το κρασί φίλοι μου, και κυρίως αν ξέρεις και ασχολήσε, θέλει αγάπη και όπως λέει και το αφεντικό:
- Ιωάννα ....το κρασί θέλει υπομονή, και αφού θες να μπείς στον χώρο ....υπομονή.
Θα με πείτε , ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ποιος είναι το αφεντικό ρε Ιωάννα; Σωστά καλά τα λέτε. Είναι ο
 Μπάκης Τσάλκος- ο κύριος στην φώτο- που έχει συνδέσει το όνομά του με το κρασί της Δράμας, αλλά και με το Ελληνικό κρασί γενικότερα. Άνθρωπος με γνώση, άποψη και ήθος, μπήκε στο κρασί αμέσως μόλις γύρισε από τις σπουδές του στη Γαλλία, ως οινολόγος της οικογένειας Λαζαρίδη, και παρέμεινε στην οινοποιία Nico Lazaridi για πολλά χρόνια στη συνέχεια. Εδώ και κάποιο διάστημα ακολουθεί αποκλειστικά δική του πορεία μέσα από το Κτήμα Οινογένεσις, το οινοποιείο του στο Δοξάτο της Δράμας.
Πραγματικά δεν έχετε ιδέα για τι άτομο μιλάμε- πραγματικά ούτε και εγώ απλώς μια ιδέα που λέμε- αλλά κάτι διαφορετικό από το στημένο επιχειρηματία, που σε κοιτά στο πορτοφόλι για να πασάρει ότι έχει, και φυσικά καμία σχέση με το είμαι ντίβα και θέλω την προσοχή σου.
Αν πίστεψα στο προϊόν του, είναι γιατί ο ίδιος το ζήτησε μέσα από αυτό, και όχι από την παρουσία του. Φυσικά, ο καθένας έχει την άποψή του, και όταν αγοράζεις κάτι δεν σε νοιάζει ποιος το παράγει, παρά μόνο να είναι καλό. Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα, γιατί αν δεις το κρασί από κοντά ή θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις. Ε εδώ κύριοί μου θα το αγαπήσετε , επειδή είναι έτσι το κλίμα που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Και όταν λέω κλίμα , δεν εννοώ της περιοχής, αλλά της οικογένειας  στο Κτήμα Οινογένεσις.
Αν περάσετε ποτέ από εκεί, ή αν πάρετε την σωστή απόφαση αν το δείτε από κοντά, μην τρομάζετε και πείτε Παναγιά μου τι μοναστήρι είναι αυτό.
Έτσι μοιάζει από μακριά, αλλά ίσως και να είναι,   αν σκεφτείς ότι εκεί είναι ο ναός της αγάπης αυτού του οινολόγου, για το αντικείμενο που ξέρει αρκετά καλά.- μην ξεχνάμε ότι η άμπελος είναι γυνή και κανείς δεν μπορεί αν την μάθει καλά- και από το κτίσμα του αυτό το κτήριο σε πάει σε κάτι πιο χαλαρωτικό και ήρεμο.
Αν κάποιος δε, σκεφτεί ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε και μικρή εκκλησία μέσα, τότε σίγουρα δικαιολογεί την μορφή του ε;
Φυσικά μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο και να ζητήσετε το χώρο για δεξίωση και τα κρασιά του και για κάποια εκδήλωση και για μια επίσκεψη οινοτουριστική ή ακόμα και για να τους βοηθήσετε στον τρύγο.
Πέρα όμως από τον ιδιοκτήτη οινολόγο, σημαντικό ρόλο παίζουν η οικογένειά του, σε αρκετά πράγματα, ο άξιος - μπορώ να το πω πλέον χαλαρός - γεωπόνος, και ένα λογιστή που χωρίς αυτόν δεν κάνουμε τίποτα- αστε που τρέχει για όλα- που σαν ομάδα δένουν για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα στα χέρια σας.

Αν ζητάτε να δείτε τι παράγει αυτό το οινοποιείο - μοναστήρι, καλό θα ήταν να είστε λίγο ονειροπόλος και να ανόιξετε τους Φεγγίτες, που κυκλοφορούν σε λευκό (Ασύρτικο, Sauvignon Blanc), ροζέ (Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon) και ερυθρό (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot). Και αφού δικαιολογήσουμε την ονομασία με αυτήν την εικόνα.
πιστεύω ότι και εσείς θα βάζατε 10 και στην θέα και στο κρασί και στο όνειρο που σου βγάζει το μπουκάλι. Ε κάπως έτσι το σκέφτηκε, σας άκουσε και είπα δεν κάνω 
τη νέα λευκή ετικέτα Δέκα ("το δέκα το καλό", με λογότυπο το λατινικό "Χ"), ένα πραγματικά εντυπωσιακό βαρελάτο λευκό από χαρμάνι Sauvignon Blanc, Ugni Blanc και Semillon. Μάλλον του άρεσε τόσο πολύ που κράτησε το 10 για το Δέκα Ερυθρό 2008.  Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο ερυθρό κρασί από χαρμάνι Ξινόμαυρου και Merlot, με πεντακάθαρη μύτη, πληθωρική δομή και μεγάλη διάρκεια, το οποίο θα πάρει το δρόμο για την αγορά περί τα τέλη του 2011. Φυσικά για εμένα αυτό που θα έπρεπε να είναι η ναυαρχίδα τους θα είναι το Σκέρτσο, ένα πολύ ιδιαίτερο ημίξηρο ερυθρό κρασί από χαρμάνι Grenache Rouge και Merlot, το οποίο είναι ιδανικό για απεριτίφ, αλλά και για να συνοδεύει ημίσκληρα κίτρινα τυριά. Σας κάνει κάτι σκέρτσα στην γλώσσα , όνομα και πράμα. Αναμφισβήτητα το προτείνω.
Για αυτό το έχω σαν πρόταση του μήνα και συνιστώ ανεπιφύλαχτα , είτε ξέρετε από κρασιά είτε όχι, αν το δοκιμάσετε.








Και σε περίπτωση που θέλετε να τα δείτε όλα μαζί τα προϊόντα:
τσουπ να τα με μεγάλη χαρά εκτός από την λατρεία μου.
Το καλοκαίρι φυσικά θα πάω από κοντά, να συμμετάσχω στον τρύγο μπας και μάθω και τίποτα γιατί από την σχολή μου δεν το βλέπω, και θα σας πω από κοντά πως είναι.
Να πω πως οι πληροφορίες και οι φώτο είναι από εδώ από τον θοδωρο λέλεκα.

Και για τον καφέ μας συμμετέχετε εδώ

10 σχόλια:

  1. Ιωάννα μου, λατρεύω τα κρασιά... και τον τρόπο που γράφεις!
    Να είσαι σίγουρη ότι το Σκέρτσο θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Καλημέρες και ... υπομονή, παρέα με αγάπη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα ζωγραφια μου
    να σαι καλα για τα καλα σου λογια
    αν ξερεις τοτε αναλογα με τις ποικιλιες θα ξερεις τι να παρεις
    απλα αυτο για μενα ειναι το καλυτερο οπως και ο κυριος που το εφτιαξε. παρτο και περιμενω κριτικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερουδια και σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια! καλο θα ηταν τωρα ενα ποτηρακι! μα ειναι πρωι ακομη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα apinkdreamer
    ματια μου εχετε το στο νου σου
    γεμισε το ποτηρι σου το απογευμα
    σκεψου και τιθεα που εχει το κτημα
    και αν ανοιξεις εναν φεγγιτη μπουκαλι λευκο η ερυθρο
    και εναν φεγγιτη μεσα σου θα ειναι τελειο για μια μεθυστικη - κυριολεκτικα- καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!Θέλω και γω!και τρύγο και δοκιμή!θα με πάρεις μαζί!??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μαγδαληνη μου αν θες παμε μαζι ψαχνω για ξενοδοχείο εκει κοντα αλλα δεν βρησκω που θα παει ομως θα βρω οποτε θες μπορεις να πας θα βγαλω ανακοινωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τέλεια περιήγηση. Σαν να ήμουν και εγώ εκεί ανάμεσα στα βαρέλια και τα μπουκάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ όμορφα τα έγραψες και τα 'νιωσες. Εμένα με έπεισες για την αγάπη σου για το κρασί και για την αγάπη και την αφοσίωση αυτού του ανθρώπου στην τέχνη του. Καλό βράδυ και πολλά ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. para.....χιχι μακαρι να σου αρεσε τοσο οσο να πας να δοκιμασεςι το προιον και να επισκευτεις απο κοντα το σπιτι του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χριστιανα μου νιωθεις ωραια οταν αγαπας κατι και του δινεσαι αλλα και σου δινετε
    ετσι ειανι και ο Κ. Μπακης για το κρασί του και ευτυχως για τον χωρο καθολου ψωναρα και αγαπα αυτο που κανει αν θες δοκιμασε την προταση του μηνα για κρασι που εχω εινια δικο του και το αγαπημενο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις