Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΟΡΟΚΟΣ 2012


 
κείμενο- φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
 
Κτήμα Αραβανιτίδη

Σορόκος 2012

Chardonnay, μαλαγουζιά, μοσχάτο

ΠΓΕ Θεσσαλονίκης 12,5%

 

Το έχεις δοκιμάσει κάτω από τα δέντρα του κτήματος; Σε μια γωνιά που να βλέπεις πράσινο; Να φτάνουν κοντά σου σπιτικά αρώματα από την φύση και την μικρή κουζίνα; Κάποιος άνεμος σε βοηθά, και αυτός είναι ο Σορόκος.

Ο ίδιος ήταν που κόλλησε στην ετικέτα της φιάλης, έγινε ένα με το γαλάζιο του κύκλου της, και χαράχτηκε στον γευστικό χάρτη μου για οινική πρόταση. Το κτήμα Αρβανιτίδη, είναι το πιο μικρό και παραδοσιακό κτήμα που θα μπορούσατε να σκεφτείτε. Γίνεται μεγάλο όμως, από τις απαιτήσεις που έχουν όσοι παράγουν για αυτό οίνο, και για όσους το δοκιμάζουν που ζητούνε το καλύτερο ακριβώς γιατί ξέρουν ότι μπορούν να το έχουν.

Αυτός ο άνεμος πήρε τον αέρα από τρεις διαφορετικές ποικιλίες, τις ένωσε, συνδέθηκαν με τον τόπο που τις γεννάει και έβγαλαν αυτό το αποτέλεσμα. Ποτήρι μεσαίο με σχετικά στενό στόμιο είναι μια καλή επιλογή.  Λεπτό χρώμα, που γεμίζει με την παρουσία του chardonnay και αποκτά απαλές χρυσές ανταύγειες. Φινετσάτο άρωμα, φιλτραρισμένο από τον σορόκο. Δυνατή παρουσία ροδάκινου, ανθέων, μελιού, βερίκοκου, θυμαριού, κίτρου. Με σώμα που παίζει επικίνδυνα στην κόψη του ξυραφιού, για να το χαρακτηρίσεις από καλό έως καθημερινή συντροφιά. Δροσερή οξύτητα, ανανέωση στο στόμα, μούδιασμα γλώσσας και γευστικού κάλυκα, γλυκόξινη ανάμνηση, μέχρι που στο τελείωμα κρατά την ανάμνηση από το χόρτο που το μεγάλωσε και την αλμύρα της θάλασσας.

Πίνεται στους 7ºC  συνοδεία τυριών σκληρών, ζυμαρικών με λευκές σάλτσες, σαρμαδάκια, αλλαντικά, αλλά και σαν απλή συνοδεία φρούτων. Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος σας στον Ασσκό Θεσσαλονίκης με 7 ευρώ μπορείτε να το έχετε σαν επιλογή για το καθημερινό τραπέζι σας. Και δοκιμάστε το στην γωνιά με την δροσιά, όπου θα χτυπά ο Σορόκος και τα φύλλα θα σας δροσίζουν.

 

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις