Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ 2009


κείμενο- φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
Κτήμα Βουρβουκέλη

Άβδηρος ροζέ 2009

Παμίτη syrah

T.O Άβδηρα

 

Τα πάντα έχουν μια αρχή. Και η κάθε αρχή είναι το ήμισυτου παντός. Όταν μπήκα στον χώρο του κρασιού, δεν είχα δοκιμάσει σχεδόν τίποτα. Δεν ήξερα τι μου άρεσε, τι μου ταίριαζε στην γλώσσα και πολλά δεν ήθελα να τα δοκιμάσω. Αφού είπα όμως ότι θέλω να μάθω, θα ρισκάριζα.

 Ο κύριος υπεύθυνος για την αρχή μου και την μετέπειτα εξέλιξη μου στα ροζέ έγινε με τον Άβδηρο 2009 από το Κτήμα Βουρβουκέλη. Είναι να το έχει το ριζικό σου να δοκιμάζεις καλά κρασιά. Μια αρχή στα ροζέ που δεν θα ξεχάσω. Από εκείνη που ο παραγωγός με πήρε από το χέρι, και με οδήγησε βήμα βήμα να καταλάβω το όραμά του μέσα από την κάθε γουλιά μου.

 Το κτήμα βρίσκεται στο χωριό Άβδηρα της Ξάνθης, και φιλοξενεί ένα πραγματικά μικρό και καλοδουλεμένο πέτρινο οινοποιείο, όπου μέσα από τις πολλές εκδηλώσεις του, δίνει μια άλλη διάσταση στον χώρο και σεβασμό στους ανθρώπους του μέρους που το στηρίζει.

 Ξεκίνησα την αγάπη μου για τα ροζέ μέσα από αυτό το μπουκάλι και δεν είναι δυνατόν να το ξεχάσω. Με τράβηξε το χρώμα του, και κυρίως με το παιχνίδισμα που έκανε με το φως όταν γέμιζε το ποτήρι κάποιου άλλου. Με εντυπωσίασε ότι για ετικέτα είχε έργο του καλλιτέχνη και χαράκτη Τάκη. Ένας συνδυασμός πνεύματος και καλού προϊόντος που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο.

 Με ένα ποτήρι λεπτό, με πόδι ψηλό και ποτέ μα ποτέ κρατημένο από τον πάτο του ποτηριού αλλά από το πόδι του κατευθύνθηκα προς τον πάγκο. Ένας οίνος με χρώμα έντονο και με ιώδεις ανταύγειες το γέμισε, όπως και το οπτικό μου πεδίο με ομορφιά. Με εκείνο το χρώμα που τρελαίνει τις γυναίκες και το αναζητούν σε όλα αλλά δεν το βρίσκουν. Με μύτη που ανοίγει αργά για να δώσει την δύναμη της στην ώρα που μπορεί ο δοκιμαστής να την αισθανθεί. Με είσοδο στο στόμα γλυκιά, που δίνει αρώματα από φραγκοστάφυλο Μυρτίλο ροδάκινο φράουλα σάλτσα φράουλας, κόκκινα άνθη και όλα μαζί κάνουν έναν περίεργο συνδυασμό. Η ισορροπία της οξύτητας υπάρχει και υπάρχει η εναλλαγή τόνων από γλυκό σε ήπιο κρασί. Γεμάτο σώμα, με ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις,  μεστό, εύκολα το χαρακτηρίζεις ευχάριστο, ενδιαφέρον και αυτό γιατί κυρίως έχει μια ποικιλία που δεν την βρίσκεις αλλού.

 Ένα άλλο στοιχείο που μου άρεσε είναι η δημιουργία κρασιού με παράδοση μιας και η κύρια ποικιλία για αυτό το οινικό αριστούργημα είναι τοπική με 90% παμίτη και 10% Syrah. Χαίρομαι επειδή νέοι άνθρωποι εκτιμούν το τοπικό στοιχείο και το ενσωματώνουν στην δουλειά τους. Κάθε χρόνο 10.000 θαύματα γεννά αυτό το μικρό κτήμα, που στο τελείωμα του κάθε ποτηριού σου αφήνει το κρυφό μήνυμα ότι πρέπει να δεις κάθε χρόνο την εξέλιξή του μιας και είναι διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά.

 Η δημιουργία αυτή συνοδεύει λευκά γλυκά, σιροπιαστά, σαλάτες πράσινες, πίτσα, καθημερινά πιάτα, στους 6-8 ºC και είναι το ιδανικό για ένα δώρο στην κάθε κοπέλα. Δεν έχω παρά να ευχηθώ σε όσους το αναζητήσουν

 

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις