κείμενο φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
θΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ pinterest
Οινοποιείο Μακκάς
Μακκάς 2011
Ξυνηστέρι
Τ.Ο. Πάφου 12% vol
Ας γνωριστούμε με το
Ξυνηστέρι, όπου είναι μια ποικιλία καθαρά Κυπριακή, και χρησιμοποιείτε για την
παραγωγή λευκών κρασιών. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία και θέλει χαμηλό
υψόμετρο. Δίνει πλέον υψηλόβαθμα κρασιά,
με πολυπλοκότητα και ενδιαφέρον. Μπορεί να περάσει από βαρέλι με εκπληκτικά
αποτελέσματα.
Σήμερα όμως η γευστική μας επιλογή
είναι το Ξυνηστέρι από το κτήμα Μακκάς. Θα
το βρείτε στην Πάφο, όπου φιλοξενεί τα κλήματά του σε εδάφη ασβεστώδη στο
μεγαλύτερο ποσοστό τους, όπως είναι και όλη η περιοχή (Βουνί Παναγιάς,Στάτος-Αγ.Φωτιος). Τα σταφύλια
προέρχονται εξολοκλήρου από την περιοχή
και τα περισσότερα είναι ηλικίας
πάνω από 50 ετών. Η ποσότητα Ξυνιστεριού που παράγουν φτάνει τις 14000 φιάλες για
το 2012..Η παραγωγή ανά πρέμνο είναι περίπου στα 2.5-3 κιλά .
Εμείς όμως διαλέξαμε να δοκιμάσουμε την
χρονιά 2011, σε ένα ποτήρι τύπου τουλίπας με ψηλό πόδι, για να κοιτάξουμε πρώτα
το αχυρόξανθο χρώμα του με τις κιτρινοπράσινες ανταύγειες του. Ένα αρκετά διαυγές κρασί με μια λάμψη που σε
προκαλεί. Τα δάκρυα που προκαλούνται στα τοιχώματα είναι μικρά κινούμενα με μια
σταθερή αργή κίνηση. Όσο η περιστροφή του κρασιού στο ποτήρι συνεχίζει θα δεις ότι
στιγμιαία σου βγάζει πολλά αρώματα. Τα κυρίαρχα όμως είναι το πράσινο μήλο,
αχλάδι, λευκά άνθη, γιασεμί, χορτάρι, ξύσμα μολυβιού, λεμονανθός, ροδάκινο,
κίτρο, λαιμ
Η ώρα της εισόδου στο στόμα
από την αρχή είναι πλούσια, ήρεμη, για να διαπιστώσεις ότι έχει μεσαίο σώμα,
δροσερή οξύτητα, τραγανότητα που μουδιάζει ευχάριστα τον ουρανίσκο, με ένα
διακριτικό άρωμα πάντα και αρκετά κομψό.
Με μια επίγευση σχετικά μεγάλης διάρκειας, όπου το άρωμα της φύσης
κυριαρχεί, με την σωστή δόση και την ισορροπία οξύτητας και πικράδας.
Στους 10°C σερβίρετε με
θαλασσινά, ριζότο, σαλάτες, ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες, χαλούμι, ψητά σχάρας. Θα
το βρείτε κυρίως στην Κύπρο, με 8€. Για να συνοδέψετε καλές προσωπικές στιγμές σας.
Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις