Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΑΚΚΑ



Μια πένα με προσωπικότητα, ένας άνθρωπος με δυνατό χαρακτήρα, δραστήριος, βαθιά σκεπτόμενος, με οινικές γνώσεις που στηρίζονται στην λεπτομέρεια, και ιστορίες που δεν τελειώνουν, Ο Αλέξανδρος Σακκάς, αποτελεί σταθμό στον χώρο του κρασιού. Για αυτό ήρθε η ώρα να κάνουμε μια στάση, και να τον γνωρίσουμε…!!!


2η Γευσιγνωσία Π.ΕΝ.Ο 2011-2012 malt whiskeys

Που γεννηθήκατε και που μεγαλώσατε;
Γεννήθηκα το 1950 στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Βικτωρίας) και μεγάλωσα στον "περίφημο" σήμερα Άγιο Παντελεήμονα,όπου και τελείωσα το σχολείο το 1968
Στην περιοχή που ζούσατε είχε οινική παράδοση;

Ασφαλώς και είχε!Όχι μόνο οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας ήταν γεμάτες ταβέρνες και κουτούκια,αλλά ακριβώς απέναντι από το σπίτι μας (στην άλλη γωνία των οδών Κύμης και Μιχαήλ Βόδα) ήταν μία ταβέρνα που κάθε φθινόπωρο έβγαζε στο δρόμο τα τεράστια κρασοβάρελα όπου έμπαιναν μέσα κάτι μουστακαλήδες κύριοι για να τα πλύνουν,να τα ξύσουν,να τα καθαρίσουν και να τα ετοιμάσουν για το μούστο που θα έφερναν τα φορτηγάκια-βυτία.Κι'εγώ,παιδάκι 6-7 χρονών,χάζευα από το παράθυρο

Ποιά είναι η στιγμή που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το κρασί και  πότε και ποιά είναι η πρώτη γουλιά που σας έπεισε να ασχοληθείτε με το κρασί;
Ήταν η εποχή που το--έστω και χύμα--κρασί αποτελούσε πολύτιμο και απαραίτητο στοιχείο του καθημερινού πολιτισμού.Επιπλέον,η μητέρα μου (97 ετών σήμερα) ήταν οινολόγος (προερχόμενη από σπουδές Χημείας στο Πανεπιστήμιο) και πότε με έπαιρνε στο Χημείο όπου εργαζόταν,πότε στις βραδυνές της περιοδείες στις ταβέρνες για έλεγχο των βαρελιών που έβραζαν.Πόσα δεν θα μπορούσα να σας πω για τις ταβέρνες της Αθήνας,τις θυμάμαι μία-μία.Οπότε,αν θέλετε,δεν υπήρξε ούτε πρώτη στιγμή ούτε πρώτη γουλιά γιατί--απλώς--το κρασί κυλούσε στις φλέβες μου...ήταν μέρος της ζωής μου...από νηπιακή ηλικία.Άρχισα όμως να συστηματοποιώ σοβαρά τις γνώσεις μου για το κρασί σε ηλικία 26 ετών

 Ποιές είναι οι σπουδές σας;

Έχω σπουδάσει Αγροτική Οικονομία στη Νότια Γαλλία,Ευρωπαική Διοίκηση στο Βέλγιο (όπου ασχολήθηκα με το Policy Making στο χώρο του κρασιού σε Ευρωπαικό επίπεδο),μελέτησα και διάβασα πάρα πολύ,εξακολουθώ να δοκιμάζω ατέλειωτα και έχω ξοδέψει αρκετά χρήματα σε ξενόγλωσσα βιβλία κρασιού και για συστηματική παρακολούθηση Masterclasses κρασιού στο Λονδίνο

 Πόσο βοηθάνε οι ξένες γλώσσες στο κρασί;
Οι Ξένες Γλώσσες είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στον ασχολούμενο με το κρασί γιατί χάρη σ'αυτές θα διαβάσει πολύτιμα βιβλία,περιοδικά και οδηγούς,θα παρακολουθήσει σεμινάρια αλλά και θα μπορέσει να συνεννοηθεί στα ταξίδια που οφείλει να κάνει αν θέλει να είναι σοβαρός επαγγελματίας

 Γιατί κάποιος σε αυτήν την περίοδο να ασχοληθεί με το κρασί;

Με το κρασί θα ασχοληθείς για χίλιους-δυο λόγους.Αλλά--ΕΙΔΙΚΑ αυτή την περίοδο--"πρέπει" να το κάνεις και για να δείξεις στον εαυτό σου και στους 'άλλους ότι δεν τσακίστηκες τόσο που η ζωή σου να γίνει αποκρουστική και να περιορίζεται σε στυγνά και "ορθολογικά" πλαίσια.
Μετά από τόσα χρόνια ποιά είναι η κυρίαρχη αίσθηση σας όταν είστε στον κάθε αμπελώνα;
Το κατά πόσο κάποιοι αμπελουργοί έχουν προοδεύσει και κατά πόσο κάποιοι άλλοι αρνούνται να ξεκολλήσουν από την κακώς εννοούμενη "παράδοση",που δεν οδηγεί αλλού από την παραγωγή κακών κρασιών

Τι προσέχετε σε κάθε οινοποιείο για να το πείτε μέτριο καλό άριστο;

Δεν φτάνει η "αγάπη" και το "μεράκι",ούτε η "παράδοση"-για να έχεις καλό και σοβαρό οινοποιείο!Χρειάζονται ατέλειωτες γνώσεις,πολύ μεγάλη υπομονή,πάρα πολύς χρόνος και προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια

 Tι είναι αυτό που προσωπικά δεν θέλετε να υπερισχύει σε ένα κρασί;

Το στυλ του Νέου Κόσμου,που όσο πάει και εξαπλώνεται στην Ελλάδα(την ίδια στιγμή που ο Νέος Κόσμος υιοθετεί σιγά-σιγά το Ευρωπαικό στυλ κρασιών):υπερβολικά σκούρο-σχεδόν αδιαπέραστο-χρώμα,υψηλός αλκοολικός βαθμός,πολύ "γλυκά" αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά και σχεδόν ανύπαρκτες τανίνες
 Αν ένας νέος θέλει να ασχοληθεί με το κρασί τι θα του προτείνατε να σπουδάσει και που;
Να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά προηγουμένως και--μόνο μετά--να δει αν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει στο εξωτερικό

  Πόσο εύκολος είναι ο χόρος και πόσο εύκολος ή δυσκολος ηταν για εσας;

Ο χώρος,για χίλιους-δυο λόγους,είναι εξαιρετικά δύσκολος.Για μένα ήταν ακόμη πιο δύσκολος,γιατί δεν είχα καμμία απολύτως γνωριμία,καμμία υποστήριξη-"μέσον"-η "βύσμα" και έπεσα πάρα πολλές φορές σε απαράδεκτες καταστάσεις
 Πόσο εύκολο είναι να μαθαίνεις και να παρακολουθείς τις εξελίξεις του κρασιού;

Πρέπει να ενημερώνεσαι συνεχώς για τα πάντα και αυτό σου κοστίζει χρόνο και κούραση

 Ειστε εργασιομανής;  Μπορεί κάποιος να ζήσει άνετα απο αυτήν την δουλειά;

ΝΑΙ,είμαι εργασιομανής!Στα ταξίδια μου στο εξωτερικό,για παράδειγμα,δεν βλέπω σχεδόν τίποτα εκτός από αμπελώνες και οινοποιεία.Αντίθετα,κάθομαι κάτω και δοκιμάζω και μπορώ να φτάσω και τα 120-130 κρασιά τη μέρα.Μερικές φορές έχει συμβεί να μην έχω βγει από το σπίτι για 3 μέρες.Συχνά όμως λιποψυχώ,γιατί σκέπτομαι η θυμάμαι πόσο ελάχιστα καλά αμειβόμενη δουλειά είναι το κρασί.Παγκόσμια,είναι ελάχιστοι οι μη οινοποιοί η οινολόγοι που μπορούν να ζήσουν πραγματικά άνετα μόνο από το κρασί

 Με την πείρα που έχετε πιστευέτε ότι είναι εύκολο να μυηθεί ο λαός μας στον οινικό κόσμο;

Η κουλτούρα του κρασιού ήταν μέρος της κουλτούρας και της καθημερινότητας του Έλληνα.Τώρα που τα κρασιά είναι ασύγκριτα καλύτερα από το παρελθόν,η κατάσταση αυτή πρέπει να επανέλθει.Φτάνει να απαλλαγούμε από ένα νεοπλουτίστικο και κακόγουστο ελιτισμό,από το πνίξιμο του life style και από τον βλακώδη και ψηλομύτικο σνομπισμό του "γνώστη" και του "μυημένου".Το κρασί είναι και πρέπει να είναι για όλους.


 Βλέπετε νέους να δοκιμάζουν κρασί από οτι μπύρα;

Δύσκολο να φέρεις τη νεολαία προς το κρασί,που θεωρείται ακόμα "συντηρητικό" και "παλιομοδίτικο" ποτό.Υπάρχουν,ευτυχώς,μερικοί νέοι χωρίς στερεότυπα που ανανεώνουν το ρεύμα προς το κρασί

 Τι στοιχεία του χαρακτήρα σας ανακαλύψατε μέσω του κρασιού;

Ανακάλυψα την ανάγκη μου για την μεθοδική δουλειά και την προσοχή ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια.Περισσότερο ακόμα και μέσα από τον Έρωτα και την Αγάπη για τη Γυναίκα και μέσα από τη σχέση με τη Θάλασσα,ανακάλυψα την ομορφιά της ζωής και τη χαρά να ζεις την κάθε στιγμή της

 Θέλω να μου προτείνετε τον δικό σας συνδυασμό κρασιού- φαγητού και  θέλω να μου προτείνετε ένα κρασί φρέσκο και ένα εως 3 ετών;


Θα δώσω ΤΡΕΙΣ συνδυασμούς:Ξινόμαυρο Νάουσας με τζιγεροσαρμά,Αγιωργίτικο Νεμέας με αρνάκι στο φούρνο η με μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες και παλαιωμένο Ασύρτικο Σαντορίνης με φάβα "παντρεμένη" και χταπόδι
Τα δύο κρασιά...α.το φρέσκο "Κόκκινο σε Μαύρο" του Μητραβέλα από τη Νεμέα και τη Σαντορίνη "Grande Reserve" 2007 της Santo Wines

οι φωτογραφίες είναι απο γευτσική δοκιμή Ξινόμαυρου, όπου ο Κος Σακκάς, είχε λάβει μέρος, και αν θέλετε να μιλήσετε μαζίτ ου μπορείτε να τον βρείτε στο προφίλ του ή στο e-mail alexsakkas.wine@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις