Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΚΛΗΜΑ ΓΡΑΜΨΑ









κείμενο - φωτογραφίες Ιωάννα Υποδηματοπούλου 




Ένας γλυκός αέρας ήρθε και τα άλλαξε όλα…
Πήρε το άγχος, τα σύννεφα, την υποψία βροχής, και έφερε τον κόσμο και την χαρά για την νύχτα στο Λαγωπόδο.

Χαμόγελα

Ο κωδικός για να μπεις στο πάρτι που διοργάνωσε το Κλήμα Γράμψα, μέσα στο οινοποιείο του στο ημιορεινό χωριό Λαγωπόδο.  Κράτα το κλειδί και πάμε μαζί να ξεναγηθούμε στους χώρους, και σε όσα σκέφτηκαν και εμπνεύστηκαν οι ιδιοκτήτες.
 Νομίζω πως όσοι ήταν στη γιορτή το κατάλαβαν, αλλά και για εσάς που δεν ήσασταν θέλω να σας μεταφέρω λίγο το κλίμα της γιορτής. Από τον δρόμο έξω από το οινοποιείο, καταλάβαινες ότι κάτι γίνεται. Πολλά αμάξια, μα πάρα πολλά. Τόσα που έλεγες: «μα δεν μπορεί όλα αυτά να τα χωρέσει ένα μικρό κτήμα…»  και όμως χώρεσε τόσα και άλλα τόσα. 500 άτομα σίγουρα το λιγότερο. Και σε αυτό βοήθησαν οι δύο άντρες που έβλεπες στην αρχή της εισόδου. Βρε λές για αυτούς να ερχόντουσαν;


Μάριος²
Ο Μάριος Αποστολόπουλος πωλητής και ψυχή του κτήματος και ο Μάριος Ψυχής οινολόγος στον φετινό τρύγο, ήταν τα δύο πρόσωπα που συναντούσες πρώτα. Ναι ναι σίγουρα, πρώτα από εκεί έπαιρνες δύναμη και ενέργεια. Σίγουρα την έδιναν μαζί με το ποτήρι στον καθένα που τιμούσε την γιορτή. Και κάπως έτσι, γινόταν η είσοδός του κόσμου στον χώρο, όπου έμπαιναν στους χώρους του οινοποιείου, έβλεπαν την δουλειά πως γίνεται, μιας και σε πολλούς είναι άγνωστη, παιδιά είχαν απορίες πολύ εύστοχες και χάρηκαν που έπαιζαν γύρω από αμπέλια. Μπορούσες να δείς την έκθεση φωτογραφίας  του….  Και να βγείς στην αυλή για να δοκιμάσεις φαγητά και το κρασί.



Νότες παντού
 Το Κλήμα Γράμψα, έχει αδυναμία στις νότες και στην μουσική, και για αυτό θα δείς σαν διακοσμητικό στοιχείο στις πόρτες του και στα παραθύρια του πολλά κλειδιά του σολ. Άρα καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσαν να λείπουν στην γιορτή του.  Ανακάλυψαν δύο πολύ όμορφα και διαφορετικά γκρουπ μουσικής, το καθένα στο είδος του πολύ καλό. Τόσο που κανένα από τα δύο δεν θέλαμε να τελειώσει το παίξιμο.
  Βιολί και πιάνο ήταν η ήρεμη δύναμη για την έναρξη της γιορτής. Πόσο μελωδική είσοδο στον χώρο με την συνοδεία τους μακάρι να την ακούγατε. Σταθερά κλασσικά ορχηστρικά τραγούδια, που σε γαλήνευαν για να μπορέσεις να πιεις κρασί. Η πρώτη μουσική εισαγωγή λοιπόν έγινε με τους Λόλη Ελέζη και Στάθη Μπάστα 


Στην συνέχεια ακούσαμε το συγκρότημα Madame Laveaux  Όπου πραγματικά εντυπωσιακή στο ντύσιμό της ήταν η τραγουδίστρια, φανταχτερή μέσα στην απλότητά της. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ  ροκ, τζαζ, ποπ , μπορούσε να τα ενώσει και να είναι μοναδική σε όλα.



Αγαπητέ λαέ
Ανάμεσα στα δύο συγκροτήματα, υπήρχε η ομιλία της κυρίας Χρυσούλας Κυριακοπούλου, αρθρογράφος και οινολόγος όπου προσπάθησε μέσα από απλά βήματα και περιγραφές, να δείξει στον κόσμο πως είναι ο οίνος που δοκίμαζε, να πει λίγα πράγματα για τις ποικιλίες του νησιού, και με απλές λέξεις καθημερινές έδωσε δύσκολες ορολογίες, ώστε να σεβαστούν το προϊόν και να το καταναλώσουν με σεβασμό.


Ακόμα τρίβουν
  Μεγάλη η χαρά, μεγάλη η γιορτή, και το μάζεμα το ίδιο μεγάλο. Πιάτα, ποτήρια, χαμόγελα, θετική ενέργεια, όλα βγήκαν στο τελευταίο ποτήρι των ανθρώπων του κτήματος, όπου σε κάθε σμίξιμο των ποτηριών έβλεπες την κούραση, αλλά και την χαρά, που όλος ο κόσμος του νησιού τους, αγκάλιασε την προσπάθειά τους να αναδείξουν κάτι τόσο σπάνιο και τοπικό.
Όσο για το ακόμα τρίβουν η εικόνα μιλά από μόνη της.






2 σχόλια:

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις