Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ ΝΟΥΜΕΡΟ 9 2013


                                                 κείμενο-φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου 

Κτήμα μουσών
9 2013
Ασύρτικο Trebbiano Saubignon Blanc
12% Vol  ΠΓΕ Θήβα

Και ένα απόγευμα εκεί που κάθομαι χτυπάει το τηλέφωνο μου και στην άλλη γραμμή ήταν ένας φίλος μου από Αθήνα ο Νικόλας και μου λέει:
-          - Ιωάννα βγήκε το κρασί σου. Ένα νέο μικρό οινοποιείο έχει βγάλει μια φιάλη που είναι σίγουρα για εσένα.
-         - Μάλιστα Νικόλα ενθουσιασμένο σε ακούω άρα το έχεις δοκιμάσει. Πες το μου και εμένα να το βρω.
-         -Κτήμα Μουσών λέγεται και το έχει ονομάσει με το νούμερο 9 κατάλαβες; Διαβάζω ότι έχει 3 ποικιλίες είναι λευκό όπως σου αρέσει, έχει την αγάπη σου για την Ιταλία μιας και η μια ποικιλία είναι από εκεί, πράσινο χρώμα που σου ταιριάζει και το νούμερο 9 που είναι το Ι. Απλά και ωραίο.
-         - Νικόλα μπες skype και θα σε πω μια ιστορία.
-Μετά από 10 λεπτά ήμασταν και οι δύο μπροστά σε έναν υπολογιστή και ξεκινούσα να του πω μια ιστορία να μάθει κάτι και αυτός σωστά.
-         - Πες μου Ιωάννα τι ιστορία θέλεις να μου πείς;
-         -Καταρχάς μιας και μένεις στην Αθήνα είναι κοντά σου  -λίγες ώρες μακριά δλδ, το οινοποιείο αυτό- και εσύ μπορείς να πας πιο εύκολα από ότι εγώ. Αυτό το μπουκάλι που κρατάς έχει ιστορία μεγάλη και πολλές θυσίες και εξέλιξη οικογενειακή για να το κρατάς εσύ.
-         -Για να το λες σε πιστεύω. Και εγώ νόμιζα ότι θα σου έλεγα κάτι νέο που δεν το ήξερες.
-         -Μέχρι να φτάσει εδώ πάνω έκανε ταξίδι μέσα στην πόλη σου και το έμαθα. Διάβασα και για αυτό ώστε όταν θα έρθει να το υποδεχτώ όπως του πρέπει.
-         - Πες μου και μένα λοιπόν, να λέω και κάτι παραπάνω στους φίλους μου μιας και το πίνουμε τελευταία πολύ.
-         -Ανήκει στην οικογένεια Ζαχαρία, όπου ζει και καλλιεργεί στην Άσκρη Βοιωτίας έξω από την Θήβα. Το 1947 ο Νικόλαος Ζαχαρίας ξεκίνησε την οικογενειακή επιχείρηση με την οποία ασχολήθηκε και την εξέλιξε ο γιος του Αθανάσιος. Και το καλύτερο; Για αυτό το κτήμα το 1989 πήρε μια σύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης και έκανε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί.
-        - Ενδιαφέρον δεν λέω αλλά μπορεί να τα ξεχάσω όλα αυτά. Κάτι άλλο πιο απλό;
-         -Ο Θανάσης έκανε 3 γιούς από τους οποίους πίνεις το αποτέλεσμα που κρατάς. Ο Νικόλας είναι ο οινολόγος, ο Στέλιος απόφοιτος ΑΣΟΕΕ, και ο Παναγιώτης ηλεκτρολόγος μηχανικός. Παράγει 180.000 φιάλες και το 25% γίνεται εξαγωγή.
-         -Τελικά όντως δεν είναι μικρό και νέο οινοποιείο καλά που μου το είπες. Αλλά για το κρασί που πίνω δεν ξέρεις κάτι.
-         -Φυσικά και ξέρω. Ήρθε η ώρα που όσες γνώσεις πήρα για αυτό το κτήμα τις έβαλα μέσα στο ποτήρι που κρατώ.
-         -Α έτσι έ; Τέλεια τότε θέλω την άποψη σου. Λοιπόν;
-         -Κοίτα έχει χρώμα ανοιχτό κίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Λαμπερό, διαυγές, καθαρό. Μύτη αρωματική μεν ήπια δε, βοτανική πιο πολύ και ανθική. Το στόμα του κρατάει την δροσερή οξύτητα και την τραγανότητα που έχει το ασύρτικο. Με μεσαίο σώμα, και γεύσεις από πράσινο μήλο, ροδάκινο, βερίκοκο, και μια μεταλλικότητα που δικαιολογεί την ξηρή μορφή του, έχει ισορροπία, γεύσεων και άνθη προς το τέλος. Η επίγευσή του είναι σχετικά σύντομη με μια ιδέα πικρότητας και γεύση από χορτάρι και αβοκάντο.
-         -Εμένα μου έμεινε κάτι σαν πορτοκάλι και μια ιδέα πιο πικάντικου.
-         -Ενδιαφέρουσα προοπτική την βρίσκω. Καλά κάνει και το πίνεις με παρέα γιατί είναι ενδιαφέρον απλό καθημερινό κρασί, που πίνεται άμεσα, σε ένα ποτήρι τύπου young white wine, στους 8 ºC.
-         -Δεν ξέρω από ποτήρια Ιωάννα, να μου πεις με τι να το συνοδεύσω θέλω.
-         Σαλάτα ρόκα με ρόδι, κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας, μπρουσκέτες με αλλαντικά ελαφριά, λουκάνικα και όπως θέλεις.
-         -Οπότε θα σε περιμένω να έρθει να στα μαγειρέψω και να τα πούμε από κοντά δοκιμάζοντας και τα άλλα του κτήματος.
-         -Ως τότε…


Καλές Οινικές Απολαύσεις !!!

2 σχόλια:

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις