Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ ΣΚΕΡΤΣΟ 2010

 
 
κείμενο φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου

Κτήμα Οινογένεσις

Σκέρτσο 2010

Merlot- Grenache rouge

Τ.Ο. Μακεδονία 12% vol

 

 Το να έχεις φίλους είναι καλό, ειδικά όταν αυτοί έχουν παντοπωλείο. Έχεις κυριολεκτικά, όλες τις μυρωδιές στα πόδια σου. Και σήμερα, είναι μια τέτοια μέρα, όπου πραγματικά θα τα έχω τα καλύτερα μπροστά μου. Μπαίνοντας μέσα στο μαγαζί, κάτι δεν πήγαινε καλά. Και όταν λέω δεν πήγαινε καλά, το εννοώ.

-         Αθηνά τι έχεις πάθει;

-         Ιωάννα, λες ότι είμαι τυχερή επειδή έχω όλες τις γεύσεις στα πόδια μου. Πηρα να πιω ένα κρασί, και είπα να μάθω τι αρώματα έχει. Για αυτό αγόρασα ένα περιοδικό. Αλλά αντί να μάθω μπερδεύτηκα.

-         Ωραία και γιατί δίπλα στο κρασί έχει μήλα, αχλάδια,  καφέ, και ότι βότανο βρήκες;

-         Επειδή διάβασα ότι έχει όλα αυτά, μόνο που όταν το ήπια δεν τα βρήκα μέσα του.

-         Αθηνά, ηρέμησε και απόλαυσε το κρασί σου άνετα χωρίς άγχος

-         Ωραία, λοιπόν περιμένω από εσένα τότε να μου πεις τι κρύβει μέσα του.

Για να δούμε…  Αθηνά, θα σου πω πως έχεις διαλέξει ένα κρασί κατάλληλο για το καλοκαίρι. Ροζέ από υπερώριμο merlot που μένει δηλαδή, πάνω στο αμπέλι πολύ καιρό παραπάνω από το κανονικό, μέχρι να σταφιδιάσει να στο πω απλά, και να ανέβουν τα σάκχαρά του. Και από μια ποικιλία ακόμα, όπου δίνει δυνατά κρασιά στον νότιο Ροδανό. Ας γυρίσουμε όμως στην Ελλάδα. Το κρασί που διάλεξες είναι ένα ημίξηρο, και όχι ημίγλυκο όπως λέμε όλοι, κρασί, η βάση ας πούμε στην κατάταξη των γλυκών.

-         Ωραία … και τώρα το ποτήρι που το γέμισα τι να το κάνω;

-         Να το απολαύσεις απλά και ήρεμα.

Καταρχάς όταν λέμε ποτήρι, μην πάρεις νεροπότηρο.. Αλλά ένα ποτήρι κρασιού, με ψηλό πόδι, και μεγάλο στόμιο ώστε να έχει αέρα το κρασί. Μετά το γεμίζεις μέχρι την μέση και περιμένεις…

-         Τι περιμένεις θα χαλάσει…

-         Αθηνά … Δεν χαλάει το κρασί αν το αφήσεις ένα τέταρτο να αναπνεύσει.

-         Και πότε το ρουφάς;

Πρώτον δεν το ρουφάς… το απολαμβάνεις ήρεμα κι δεύτερον όσο περιμένεις χαρίζεις ζωή στο κρασί σου για να σου δώσει το καλύτερο του κομμάτι.  Κοίτα το χρώμα του… είναι σαν κόκκινο κρεμμύδι, με μωβ ανταύγειες και απαλές λιλά αποχρώσεις στο φως. Πιάσε το ποτήρι και ακούμπησέ το στην μύτη σου. Κλέψε τις μυρωδιές που σου δίνει. Απλό κόκκινο τριαντάφυλλο, με νότες από μούρα, μύρτιλα, κράνα, δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλα, σάλτσα φράουλας, και μαλακό καπνό. Η είσοδος στο στόμα γίνεται ήρεμα, για να σου αφήσει το στίγμα της από την αρχή. Γεύση γλυκιά αλλά όσο πρέπει. Σώμα γεμάτο και καλοδουλεμένο. Πλήρες που θα μπορούσε να γίνει και αφρώδες. Χωρίς εξάρσεις και σκαμπανεβάσματα στην γεύση. Φινετσάτο και γλυκό μούδιασμα στο κέντρο της γλώσσας, αφήνει καλή εντύπωση, μέχρι να έρθει το τέλος, με την μακριά επίγευση και εκείνο το φοβερό τελείωμα με αποκορύφωμα την γλυκιά και δροσερή γεύση του

-         Τέλεια και σε τι θερμοκρασία το πίνουμε;

Κοίτα, καλοκαίρι είναι, μπορούμε μέχρι 8 ºC για να μην το παγώσουμε και χάσουμε αρώματα. Μέτα δεν το κρατάμε ποτέ από το πάτο του ποτηριού, αλλά από το πόδι ώστε να μείνει δροσερό για πολύ ακόμα.

-         Και με τι το συνοδεύεις;

Φρούτα έχει μέσα του, και δόξα το θεό και έξω έχουμε αρκετά. Λευκά γλυκά, πεπόνι με προσούτο, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, σαν υλικό σε γλυκά, και σκέτο φυσικά.

-         Μετά από αυτά τα απλά λόγια, θα το πιώ ήρεμη

-         Και εγώ θα σου ευχηθώ

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις