Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ερυθρό.


 

 
κείμενο φωτό Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
θα μας βρείτε και στο pinterest

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ερυθρό.

Ερυθρός Ξηρός Οίνος. Π.Γ.Ε Αχαΐα.

Μαυροδάφνη Μαύρο Καλαβρυτινό.

 Μπορεί να αργώ να δοκιμάσω ερυθρά κρασιά, αλλά όταν το κάνω, είναι από τις στιγμές που το χαίρομαι. Αν και δεν αποτελεί κριτήριο για μένα, είναι τιμητικό για την προσπάθεια που κάνανε για να γίνει το κρασί, σαν μπουκάλι έχει 5 βραβεία από Ελλάδα και εξωτερικό. Απλά το αναφέρω. Δοκίμασα ένα χαρμάνι από 60% Μαυροδάφνη και 40% Μαύρο Καλαβρυτινό., όπου τα σταφύλια προέρχονται από την θέση Άμπελος. Να σημειωθεί ότι ο αμπελώνας διανύει την 2η δεκαετία του, με απόδοση 450 κιλά/ στρέμμα. Τρυγάτε χειρονακτικά στα μέσα του Οκτώβρη, σε ένα έδαφος Αμμοαργιλοχαλικώδες.

 Να ξέρετε ότι ακολουθείτε προζυμωτική εκχύλιση σε χαμηλές θερμοκρασίες για 24 ή 48 ώρες. Μετά γίνεται κανονικά η ερυθρή οινοποίηση. Η μηλικογαλακτική ζύμωση ακολουθεί σε νέα δρύινα βαρέλια για έως και 24 μήνες. Αυτή η φιάλη για να γίνει, τα σταφύλια εκραγίζονται, εκχυλίζουν προζυμωτικά και μένουν με τους φλοιούς έως το τέλος της ζύμωσης. Σε νέα δρύινα βαρέλια μένει στην κάβα για 20 μήνες και άλλους τόσους στην φιάλη.

 Όταν ανοιχτεί, καλό θα ήταν να γίνει μια προσεκτική  μετάγγιση στην καράφα, 1 ώρα πριν το σερβίρισμα. Ένα Tip είναι ότι μπορεί  να παλαιωθεί έως και 8 χρόνια, που θα το βοηθήσουν αν αναδείξει τον χαρακτήρα του.

 Σε ένα ποτήρι τύπου cabernet, μετά από ένα τέταρτο, θα γευτείτε ένα βαθυκόκκινο κρασί, με έντονες ανταύγειες. Αρωματικό με στοιχεία δάφνης, πιπεριού, φραγκοστάφυλου, δέρματος, με λεπτές αποχρώσεις βανίλιας και σοκολάτας. Δυνατό σώμα, με αισθητή παρουσία των ταννινών σε ισορροπία με την οξύτητα και την γλυκύτητα. Σου μένει αξέχαστο με την δυνατή επίγευση του, γιατί έχει μακριά διάρκεια.

 Μπορείτε να το συνοδεύσετε, με κυνήγι, στιφάδο, κοκκινιστό ή πικάντικα τυριά στους 13 °C. Θα το βρείτε στην Θεσσαλονίκη με 20€.

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις