Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΚΑΒΑ ΚΑΠΝΟΤΟΠΙ- ΟΙΝΟΤΟΠΙ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Παύλου Μελά 28 Θεσσαλονίκη ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310 272 852 FAX:2310 272852 ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7 μήνες ΕΜΒΑΔΟΝ: 300 τ.μ. – σε δυο επίπεδα- ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ 150 τ.μ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΩΝ 350-400. 

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟ ΙΩΑΝΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ




BISTRO ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ…ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ …

Αγαπητέ αναγνώστη μου,
Εσύ που μένεις στην Θεσσαλονίκη, σου ζητώ να με ακολουθήσεις, και εσύ που κατοικείς μακριά να με εμπιστευτείς. Θα σας πάω σε ένα μέρος, που μπορεί να έχει γεύση από αλμυρή έως γλυκιά και αρώματα από βαρύ χαρμάνι έως καραμέλα. Σε κερδίζει με τα ζεστά του χρώματα, τη σωστή δόση πολυτέλειας, την προσοχή στη λεπτομέρεια και με τον σεβασμό στον πελάτη.
Η απορία σας θα λυθεί για το πιο είναι αυτό το μέρος, αμέσως τώρα. Σας μιλώ για το καπνοπωλείο- κάβα ΚΑΠΝΟΤΟΠΙ – ΟΙΝΟΤΟΠΙ. Εκεί, όπου η Γαλλία και η Κούβα, μπορούν να συναντηθούν, μέσω του κρασιού και του πούρου. Είναι μια κάβα μόλις 7 μηνών στο συγκεκριμένο κατάστημα και ειδικεύετε, σε μικρούς παραγωγούς. Τους προσέχει σαν μικρούς…βασιλιάδες. Με τον δέοντα σεβασμό. Νέα όμως δεν είναι, αφού στον χώρο του κρασιού, μετρά ήδη 8 χρόνια. Αυτά τα χρόνια ζωής της, έδωσαν στον ιδιοκτήτη της, την πείρα, την γνώση, την ηρεμία να ακούει τον πελάτη και τις προτιμήσεις του, να προτείνει πολλές ετικέτες, ώστε να έχει επιλογές. Ο τρόπος που δουλεύει και η σοβαρότητα που αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση, είναι που σε κερδίζει. 







ΚΑΒΑ

Ένα σημαντικό κομμάτι, για να προτιμήσεις μια κάβα, είναι οι συνθήκες που διατηρεί τους θησαυρούς της. Σε αυτό το μέρος, ο χώρος αποθήκευσης έχει σταθερά 18 °C θερμοκρασία και 50-60% υγρασία, απόλυτο σκοτάδι και καθόλου θορύβους στον χώρο φύλαξης. Ιδανικές συνθήκες για να κρυφτείς ακόμα και εσύ, αναγνώστη μου. Σε αυτόν τον χώρο θα βρεις πολλές ετικέτες, μα κυρίως ελληνικές, αφού η αναλογία μεταξύ ελληνικών και ξένων κρασιών είναι τέσσερις ελληνικές μια ξένη. Άρα στηρίζει όσο μπορεί την χώρα μας, που παράγει πολύ καλά κρασιά. Ένα μυστικό από το κελάρι, που μπορώ να αποκαλύψω, είναι πως πρώτα έγινε το καπνοπωλείο και μετά η κάβα. Η επέκταση ήρθε γιατί, ο ιδιοκτήτης της, έχει μια αδυναμία στο ποτό γενικά και στο κρασί ειδικά. « Το κρασί με το πούρο, έχουν σωστή συνύπαρξη για αυτό και ενώθηκαν σε ένα μαγαζί.» όπως λέει και ο ίδιος. Πέρα όμως από είδη καπνού και κρασί, θα βρεις αναγνώστη μου καλούδια που δεν το περιμένεις. Αν δεν με πιστεύεις να σου πω ότι θα συναντήσεις, αποστάγματα, ντελικατέσεν, δώρα, αξεσουάρ, κομπολόγια, πούρα, πίπες, τσάι, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες, μπύρες, γκράπες, σκληρά ποτά, σαμπάνιες και όλα αυτά μαζί μπορούν να συνθέσουν ένα καλάθι. Μπορούν να γίνουν εύκολα, επιχειρηματικά καλάθια με όλα τα προϊόντα. Αν δεν μπορείτε να διαλέξετε από την πληθώρα των συνδυασμών, ανοίξτε τον οδηγό συνθέσεων που εκδίδουν κάθε χρόνο, εμπιστευτείτε τις αισθήσεις που τα ζητάνε όλα ή ακούστε τον ιδιοκτήτη, που με 25 το πολύ 30 ευρώ, θα σας έχει λύσει τα χέρια.
Αν πάλι, θέλετε να περάσετε στην αντιπροσωπεία της Κούβας, διαλέξτε ανάμεσα στις 40 μάρκες πούρων όπως Μόντε κρίστο, Παρτάγκας, που διατηρούνται σταθερά στους 18 °C θερμοκρασία 68% υγρασία. Ιδανικές συνθήκες. Υπάρχουν πίπες, πένες, ταμπακέρες, αναπτήρες, κουτιά αποθήκευσης πούρων και κομπολόγια. Για ένα αντρικό δώρο είναι πολύ καλός συνδυασμός. Για πιο… καυτερές προτιμήσεις, υπάρχουν ντιπ πικάντικα, ξηροί καρποί, πατατάκια και …30 ετικέτες μπύρα για να τα συνοδέψουν. Ιδιαιτέρες και πολύ καλά παγωμένες.
Μπορείς να εμπιστευτείς άφοβα τον ιδιοκτήτη και την ομάδα του μαγαζιού. Είναι διαβασμένοι καλά και μπορούν να σου προτείνουν από ρούμι, μέχρι ειδικό νερό. Δεν θεωρούν δεδομένο τίποτα σε αυτόν τον χώρο, για αυτό ψάχνονται συνέχεια. Από τον κάθε πελάτη ζητούν τις προτιμήσεις του, τον λόγο που θα θέλουν το κρασί, και να είναι ανοιχτόμυαλοι. Θα σας ανοίξουν τους γευστικούς σας ορίζοντες οπότε, αν δεν με πιστεύετε πηγαίνετε από κοντά να τους προκαλέστε. Διαλέγουν για τον χώρο τους, μικρούς παραγωγούς, με λίγες ετικέτες ο καθένας και δουλεμένους με προσοχή. Να ξέρετε πως. Είτε γνωρίζετε από κρασί, είτε απλά θέλετε να πάρετε ένα, η αντιμετώπιση θα είναι ίδια. Με σεβασμό. Ποτέ στο κρασί δεν έχεις δοκιμάσει τα πάντα. Υπάρχει κάτι που σου κρύβεται, και εδώ μπορεί και να το βρεις.
Μπορεί να με ρωτήσετε γιατί εδώ. Επειδή κάθε βδομάδα, υπάρχει ένα μπουκάλι από διαφορετικό κτήμα ανοιχτό για δοκιμή. Ακόμα και να μην ξέρεις λοιπόν τι να αγοράσεις, μια πρόταση υπάρχει να σε περιμένει. Γίνονται και γευστικές δοκιμές, που ανακοινώνονται με αφίσες στην είσοδο του μαγαζιού, και στο ιντερνέτ και αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε και να σας στέλνουν e-mail. Όπως είναι ενημερωμένοι για τα οινικά δρώμενα, όχι μόνο της πόλης ή της χώρας αλλά και τι γίνετε στον κόσμο, έτσι θα σας βοηθήσουν και εσάς αν θέλετε, με σωστές προτάσεις βιβλίων και περιοδικών. Ένα είναι σίγουρο, πως αν σου αρέσει το κρασί και σε κερδίσει ο χώρος και ο κόσμος του, κοντά τους θα μάθεις.
Έτσι κατάφεραν και κέρδισαν τους νέους και ο Μέσος όρος του μαγαζιού σε ηλικία είναι 35. Είναι μια μικρή νίκη γιατί έβαλα τους πιο μεγάλους να ψάχνονται παρέα μαζί τους και τους νέους να γνωρίζουν και να δοκιμάζουν.
Και σε αυτό βοηθά το γεγονός, ότι υπάρχει ένας πάνω όροφος, κατάλληλος για δοκιμές και παρουσιάσεις κρασιών ή και σεμιναρίων. Διακοσμημένος με λιτά και επιβλητικά έπιπλά, ζεστά χρώματα, μικρός και ήρεμος. Προσδίδει στην γευστική δοκιμή των μικρών παραγωγών, την αίγλη που της αρμόζει.
Αν όμως, έχεις την απορεί αναγνώστη μου, πως ορίζετε κάποιος μικρός παραγωγός γιατί μπορεί να ξέρεις κάποιον και να θέλεις να του προτείνεις αυτήν την κάβα για συνεργασία, θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος παράγει δύο ετικέτες ως 40- 50.000 τότε μπορεί να θεωρηθεί μικρός παραγωγός. Ωραία λοιπόν, και έχω τόσα μπουκάλια σαν παραγωγός ή θέλω να προτείνω κάποιον, τι πρέπει να κάνω για να μπει σε αυτήν την κάβα;
Μην πάει ο νους σας ότι χρειάζονται τρελές γνωριμίες και ότι είναι δύσκολο να μπεις. Αν πιστεύεις στο προϊόν σου, στείλε τα μπουκάλια σου, πρότεινε την τιμή σου και σε μια βδομάδα θα σε πάρουν για να μιλήσετε. Εύκολο δεν είναι; Ένα στοιχείο που πρέπει να προσέξετε, είναι οι ετικέτες. Δίνουν σημασία στο γούστο και στις λεπτομέρειες.




ΚΟΣΜΟΣ

Η περιοχή όπου βρίσκετε τους στηρίζει, ακόμα και τώρα σε περίοδο κρίσης. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν μακριά, και κατεβαίνουν κέντρο μόνο και μόνο γιατί ξέρουν πώς θα βρουν αυτό που θέλουν μόνο εδώ. Τουρίστες τους τιμάνε κάθε φορά που ξαναέρχονται στην χώρα μας και μια προτίμηση στο ξινόμαυρο. Αν όμως δεν μπορείτε να πάτε στο χώρο τους, θα τους βρείτε στα μαγαζιά Πρώτο Πάτωμα, FRED AND GINGER, και στο Ντεφάκτο, όπου συνεργάζονται και υπάρχουν οι προτάσεις τους.
Αν μπορέσετε και περάσετε μια βόλτα από το μαγαζί, θα καταλάβετε πόσο δίκιο έχει μια κυρία, όταν μπήκε μέσα και είπε
« ΜΠΗΚΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΟΙΚΕΙΑ»
Το ένιωσα και εγώ και είναι ωραία αίσθηση.
Παρόλα αυτά δεν τους άφησα σε ησυχία. Τσεκάρισα τις γνώσεις τους και ζητώ να το κάνετε και εσείς. Τους ζήτησα δύο οινικές προτάσεις για την ιστοσελίδα μας. Kαι οι προτάσεις τους είναι …..
Για το νέο κρασί προτείνουν το 1000 χρόνια του κτήματος Μπαλαφάκα
Και για παλιό κρασί, το ΓΗ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ του ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Λοιπόν αναγνώστη μου, μετά και από τις γευστικές προτάσεις, ήρθε η ώρα να πάρω την πένα μου και το ποτήρι μου και να ψάξω για ένα άλλο σπίτι κρασιού. Παρόλα αυτά, για να μην χαθείτε με την κάβα, ή για άλλες απορίες μπορείτε να τα λέτε και στο facebook. Στο ομώνυμο προφίλ.
Σας αφήνω προς το παρόν….


Καλές οινικές επιλογές….. 


ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΠΩΣ ΑΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.AGRIGATE.GR ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 10% ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΔΩΡΟ. 

2 σχόλια:

  1. αναστασια μου καλως σε βρηκα και παλι πως εισια κουκλα; ολα καλα; εδω τρεξιμο πολυ απ απ τα πηρα τα φιλακια σου και στα ανταποδηδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις